Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
gemeente@uithoorn.nl

Gemeente gaat `open' koel- en vriesmeubelen in supermarkten controleren

print
7 november 2008
Het energieverbruik van supermarkten is de laatste jaren flink toegenomen. Ondanks toezeggingen levert de branche niet voldoende inspanning om een redelijke energiebesparing te halen. Daarom gaan de gemeenten in de regio Amstelland-Meerlanden de supermarkten verplichten hun koel- en vriesvakken af te dekken.

In het kader van het regionale project `Energiebesparing bij supermarkten' worden binnenkort alle supermarkten in Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn gecontroleerd. De nadruk ligt op energiebesparing.

Het wettelijk kader voor deze actie wordt geboden door de Wet milieubeheer. Deze wet verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen als die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Binnen dit project wordt voornamelijk gekeken naar energiebesparing die door afdekking van koel- en vriesmeubelen is te bereiken.

De toegenomen energiebehoefte van de supermarkten komt namelijk grotendeels voort uit een toename van het aantal koel- en vriesmeubelen (ruim zestig procent van het elektriciteitsverbruik komt voor rekening van koelen en vriezen).

Een dergelijke controle is in 2007 in Amsterdam en de regio IJmond gehouden.

Energieverbruik

De meeste supermarkten gebruiken zogenaamde `open' koel- en vriesmeubelen. Door gebruik te maken van gesloten systemen kunnen de supermarkten 40-50% van de koelenergie besparen. Als deze maatregel in heel Nederland zou worden toegepast, is de besparing vergelijkbaar met het energieverbruik van een stad als Groningen.

Voedsel en Waren Autoriteit

Afdekking zorgt niet alleen voor een forse energiebesparing. Door afdekking zal ook de temperatuur van de producten in de koeling minder snel boven de in de Warenwet voorgeschreven norm komen. De Voedsel en Waren Autoriteit, die dit controleert, heeft afgelopen jaren vastgesteld dat de producten bij een deel van de verkooppunten niet voldoen aan de juiste bewaartemperatuur.

Kostenbesparing

Door alle koelmeubelen af te dekken kan de Nederlandse supermarktbranche met zijn ca 5.000 vestigingen jaarlijks minimaal EUR 40 miljoen aan elektriciteitskosten besparen. De investering bedraagt ongeveer EUR 150 miljoen, maar kan door het bedrijfsleven gefaseerd worden uitgevoerd. Door gebruik te maken van de belastingmaatregel `Energie Investerings Aftrek' (EIA) kan de investering met nog eens 14 % gereduceerd worden.

Inlichtingen

Meer inlichtingen over dit project kunt u vragen aan de heer J. Baas van de afdeling Vergunningen en Handhaving (tel. 0297-513226). ^