De Smederijen van Hoogeveen winnen DE Implementatieprijs 2008

07/11/2008 16:02

Pentascope

De Smederijen van Hoogeveen wonnen gisteren DE Implementatieprijs. Het project 'de Smederijen van Hoogeveen' richt zich op een verandering op alle niveaus van de gemeente Hoogeveen, drie woningcorporaties, politie en stichting welzijnswerk. 'Een goed voorbeeld van besturen met lef, buiten de kaders treden en realisme', oordeelde de jury.

DE Implementatieprijs is een initiatief van implementatie- en organisatieadviesbureau Pentascope in samenwerking met Synthetron. DE implementatieprijs gaat elk jaar naar een organisatie die op bijzondere wijze een organisatieverandering implementeert. Ook de 'New kids on the Block' Award ging naar de Smederijen van Hoogeveen. Wethouder Smid van de gemeente Hoogeveen: 'De prijs is een prachtig geschenk en een aanmoediging om door te gaan. Dit is vooral een prijs voor alle betrokken partijen en de bewoners.'

De prijzen werden uitgereikt tijdens het Nationaal Implementatiecongres.

Het winnende project

De Smederijen van Hoogeveen startte in 2005. Het doel: een model van wijkgericht werken opzetten waarbij de invloed van bewoners wordt vergroot. Sinds mei 2007 heeft de Hoogeveense gemeenschap dankzij dit project een nieuwe werkwijze om o.a. bewoners meer zeggenschap over hun leefomgeving te geven.

Het is een complex project waarbij afstemming noodzakelijk is tussen verschillende belangen.

De vakjury over deze inzending

'Je kunt zien dat de betrokkenen duidelijk inzicht hebben waar men staat. Het is een erg compleet traject, in alle opzichten. Een goed voorbeeld van besturen met lef. Veranderkundig gezien heel sterk. Het project heeft een groot draagvlak. De deelnemers zijn enorm enthousiast en betrokken. Daarbij wordt het traject losjes bestuurd en dat past ook bij de dynamiek in het traject.'

De 'New kids on the Block' Award

Tijdens het Nationaal Implementatiecongres vond ook de diploma-uitreiking plaats van de afgestudeerde Masters van de Implementation and Change Masteropleiding aan de Open Universiteit. Deze verse Masters kenden een eigen 'New kids on the Block' Award toe. Ook zij kozen de Smederijen van Hoogeveen uit als winnaar.

DE Implementatieprijs

DE implementatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie met een bijzonder implementatietraject. Dit jaar deden 19 organisaties mee aan de voorrondes voor de verkiezing van het beste implementatieproces.

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van EURO 2.500 te besteden aan een goed doel. De winnaar mag kiezen naar welk goed doel dit bedrag gaat.

Selectieproces DE Implementatieprijs

De kandidaten zijn benaderd via verschillende adviesbureaus, het relatienetwerk van Pentascope en advertenties in landelijke dagbladen. Een werkgroep van implementatiespecialisten nomineerde drie projecten. De genomineerde projecten zijn geëvalueerd met behulp van 'Synthetron', een onderzoeksinstrument om te evalueren of een verandering geslaagd verloopt. De vakjury kiest hieruit de winnaar. De vakjury bestond dit jaar uit:


- Peter de Leeuwerk (voorzitter)


- Mirjam van Midden (Manager Product en Kwaliteit, CWI)


- Eric Mandersloot (Webmaker Pentascope)


- Jos Steeman (President Latin America bij Vopak)


- Leo Dijkema (Country manager NL van Synthetron)


- Thijs Homan (Hoogleraar Implementation & Change aan de Open Universiteit)

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.pentascope.nl