Artsen zonder Grenzen


DR Congo: opnieuw gevechten rond Rutshuru

07/11/2008 11:31 -- Nog steeds vormen duizenden mensen een constante vluchtelingenstroom in de provincie Noord-Kivu. De afgelopen dagen werd wederom hevig gevochten in Rutshuru en in het nabijgelegen dorp Kiwanja. Gisteren behandelden chirurgische teams meer dan 50 gewonden in het ziekenhuis in Rutshuru.

Sommige gevluchte Congolezen keren nu terug naar huis. Tegelijkertijd zijn sinds gisteren naar schatting meer dan 20.000 mensen op pad in de richting van Rutshuru, op de vlucht voor gevechten in het gebied. Zowel vluchtelingen als plaatselijke bevolking in Noord-Kivu hebben dringend voedsel, schoon water, medische zorg en spullen als dekens en materiaal om een onderdak mee te maken nodig.

Artsen zonder Grenzen zetten hun werk voort in Goma en in andere delen van Noord-Kivu. Onze grote zorg betreft de grote massa mensen die nog steeds op de vlucht zijn voor de recente gevechten. In en rond Goma verkennen teams de medische noden en de situatie op het gebied van water en hygiëne. Ook houden de teams nauwlettend de ontwikkelingen rond cholera in de gaten. De teams verzorgen patiënten in speciale cholerabehandelcentra en in een behandelunit die in een school is opgezet.

Onze teams voeren schoon water per vrachtwagen aan naar Kibati, iets ten noorden van provinciehoofdstad Goma, waar zich vele vluchtelingen verzameld hebben. Met mobiele hulpposten geven zij medische zorg. Ook zal er een cholerabehandelcentrum ter plaatse worden opgezet. Op zo'n 30 km ten westen van Goma onderzoekt Artsen zonder Grenzen de mogelijkheden om te werken in het ziekenhuis in Kirotshe, in het vluchtelingenkamp in Shasha en in gezondheidsposten in Mushake en Karuba.

In Kichanga en Mweso is het relatief rustig op het moment. Artsen zonder Grenzen geeft hier primaire en secondaire gezondheidszorg in ziekenhuizen, gezondheidsposten en met mobiele hulpposten. In Masisi werken wij in het plaatselijke ziekenhuis. In Kayna hebben wij 12 gewonden opgenomen voor behandeling. Een team is naar Ruwindi gegaan om eventuele gewonden te verzorgen.

Artsen zonder Grenzen blijft gebieden in Noord-Kivu verkennen, voor zover de veiligheidssituatie het toelaat, om mensen die hulp nodig hebben te bereiken.

Onze vaste projecten in Democratische Republiek Congo »

Ziekenhuis Haïti worstelt met toestroom hoogzwangere vrouwen -- datum: