De Nederlandse Bank


Zwakkeren meest kwetsbaar door kredietcrisis

Nieuwsbericht

Datum 07 november 2008

President Nout Wellink van de Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over de kwetsbaarheid van zwakkeren als gevolg van de kredietcrisis. 'Als de werkloosheid toeneemt, komen de laaggeschoolden en de minder weerbaren het eerst in de problemen. Niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook op allerlei andere terreinen.' Dit zegt Wellink in DNB Magazine van november 2008. Hij ziet ook een lichtpuntje voor Nederland: we zitten op het hoogste welvaartsniveau ooit en kunnen dus tegen een stootje.
DNB magazine 5

Verschuivende demografische aardplaten

In het magazine wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de toekomst van de Nederlandse woningmarkt. De demografische aardplaten verschuiven: in de toekomst groeit het aantal huishoudens flink, met 800.000 tot 2030. En dat heeft invloed op de woningbouw. De Tilburgse econoom Lans Bovenberg denkt dat 'jongere ouderen' straks hun eigen woning nodig hebben om hun oude dag gedeeltelijk mee te financieren, omdat zij te maken krijgen met uitgeklede sociale voorzieningen en met sterk stijgende zorgkosten.

Inhaalslag pensioenindexatie

Indexatie is belangrijk voor de waarde van het pensioen. Maar een pensioen wordt pas geïndexeerd als een fonds het kan betalen. Lukt dat niet, dan kan later een inhaalslag plaatsvinden. Maar een derde van de pensioenfondsen doet daar niet aan. Ook de wijze van indexatie maakt veel uit. Het pensioen van vier op de vijf actieve deelnemers in pensioenfondsen die een indexatietoezegging hebben gedaan, wordt aangepast aan de loonontwikkeling. Dat is doorgaans meer dan een aanpassing aan de geldontwaarding.

DNB Magazine nr 5 van 2008 staat verder onder meer stil bij de opening van de tentoonstelling Geld en je leven in het Bezoekerscentrum van DNB.