Gemeente Voorschoten

2009

Raad akkoord met plannen voor 2009

raadsafbeelding internet De gemeenteraad vergaderde donderdag 6 november over de programmabegroting 2009 en stemde in met de plannen van het college voor volgend jaar. De gemeenteraad heeft één amendement en drie moties aangenomen.

Een amendement is een aanpassing of wijziging van een tekst in de programmabegroting. Met een motie wordt het college verzocht of opgeroepen om iets uit te werken.

Geen bestuurskrachtmeting

Een amendement van het CDA, de PvdA en GroenLinks om geen bestuurskrachtmeting uit te voeren in 2009 kreeg de steun van de hele raad. Volgens de partijen is het voldoende om eens per raadsperiode te kijken wat goed gaat en wat beter kan.

Centrale punten

Ingegeven door de 'Praat met de Raad'-bijeenkomst van vorige week, waarin de raad ingesprek ging met burgers, werd een tweetal moties ingediend over centrale punten voor klachten en opmerkingen.

CDA en GroenLinks dienden een motie in om een centraal punt in te stellen, waar inwoners hun klacht kwijt kunnen over uitvoerders van de Wmo. Dan gaat het bijvoorbeeld om instanties voor huishoudelijke hulp, de regiotaxi en WelZorg. Deze motie kreeg steun van de meerderheid van de raad. Ook was er unanieme steun voor een motie van GroenLinks en CDA om te komen tot een centraal aanspreekpunt bij grotere projecten in de openbare ruimte.

Turngedeelte bij nieuwe gymzaal

Met een motie van PvdA, CDA en GroenLinks kreeg het college de opdracht om de nieuw te bouwen gymzaal Oude Adegeesterlaan uit te breiden met een turngedeelte. De andere fracties van de raad gaven unanieme steun aan dit initiatief.

Vrijwilligers en minima

Een aantal moties werd ingetrokken omdat het college de onderwerpen al heeft opgepakt of gaat onderzoeken. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de CDA/GroenLinks-motie om een Vrijwilligersverzekering aan te bieden. En bij een motie van GroenLinks, CDA en PvdA om voorzieningen uit het minimabeleid beschikbaar te stellen voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum, in plaats van de nu geldende norm van 110 procent.

GroenLinks riep het college op om het Oranjeplein, samen met omwonenden, op te knappen. Wethouder Van Dunné gaf aan dat dit plein op niet al te lange termijn aan de beurt is om opgeknapt te worden.

Voordat de moties en amendementen werden behandeld, spraken de fractievoorzitters hun algemene politieke beschouwingen uit. U kunt de complete vergadering hier bekijken, ook vindt u daar een een overzicht van alle moties en amendementen.

* 7 november 2008