Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. PGO-organisaties onmisbaar voor kwaliteit zorg

PGO-organisaties onmisbaar voor kwaliteit zorg

Toespraak, 30 oktober 2008

Organisaties voor patiënten, gehandicapten en ouderen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Minister Klink hoopt dat de organisaties die rol opeisen en met verve vervullen. Dat zei hij tijdens de slotconferentie ZekereZorg in Den Haag.

Dames en heren,

Mijnheer Clevers, bedankt voor deze Wegwijzer.
Dit mooie boekwerkje is een belangrijk document. Ik heb er al een beetje in mogen bladeren en toen viel me meteen op dat het geheel méér is dan de som der delen. Het is meer dan een weergave van de 24 projecten die de afgelopen jaren onder de noemer ZekereZorg zijn uitgevoerd.

Deze Wegwijzer is daardoor vooral een praktische handleiding. Een handleiding waar alle pgo-organisaties profijt van kunnen hebben als ze een project willen opzetten om de positie van hun achterban te versterken.
Ik ben daar blij mee, want zoals u weet, is dat een van mijn belangrijkste doelstellingen tijdens deze regeerperiode. Ik wil er voor zorgen dat patiënten en cliënten een sterke partij in de zorg worden. Een gelijkwaardige partij, naast de zorgverleners en verzekeraars.
Dat betekent dat patiënten en cliënten moeten kunnen kiezen welke zorg het beste bij hen past, dat ze invloed moeten kunnen uitoefenen op de zorg die ze krijgen en dat ze zich veilig en begrepen moeten voelen.

Om de positieversterking van patiënten en cliënten vorm te geven heb ik onder meer het subsidiesysteem voor pgo-organisaties aangepast. Belangrijkste verandering die op 1 januari ingaat, is dat pgo-organisaties naast instellingssubsidies, een aanvraag kunnen indienen voor projectsubsidies. Voor projecten is tot 2012 in totaal 24 miljoen euro beschikbaar.

Een onafhankelijke programmaraad zal de staatssecretaris en mij adviseren over de toekenning van de middelen voor projectsubsidie. Deze programmaraad komt onder voorzitterschap te staan van mevrouw Hannie van Leeuwen. Zoals u weet, stond zij ook aan de wieg van het programma ZekereZorg. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat zij de juiste persoon op de juiste plek is!

Bij het opzetten van de nieuwe subsidiesystematiek heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de inbreng van de organisaties zelf, van u dus. Dankzij uw inzet is de subsidieregeling nu klaar om uitgevoerd te worden. De nieuwe subsidieregeling bouwt ook voort op de leerervaringen met het programma ZekereZorg, waarover - naar ik begrijp - vanmiddag al van gedachten is gewisseld.

Ik hoop dat u volop gebruik maakt van de nieuwe subsidieregeling en dat u plannen ontwikkelt die de positie van de patiënt of cliënt verder verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat uw stem de zorg daadwerkelijk kan veranderen.
Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om een aantal thema's te noemen waarin de pgo-organisaties een grote rol kunnen spelen.

De eerste is de kwaliteit van de zorg en de transparantie daarvan. Kwaliteit van de gezondheidszorg betekent voor mij drie dingen: een sterke positie voor de patiënt/cliënt, de garantie dat de zorg veilig is en de beschikbaarheid van keuze-informatie

Momenteel wordt er al hard gewerkt aan het verstrekken van informatie over de kwaliteit van de zorg. Het programmabureau Zichtbare Zorg van de inspectie voert daarbij de regie. U levert daar via de NPCF ook een belangrijke bijdrage aan. Ik wil herhalen dat ik dat erg belangrijk vind. Ik hoop dan ook dat u uw ervaringen en suggesties blijft aanleveren, zodat we samen aan een transparante zorg kunnen werken.

Niet voor niets staat in de evaluatie van ZekereZorg dat de klantervaringen in de zorg het vertrekpunt én de basis vormen voor goede kwaliteit.
Patiënten en cliënten kijken anders naar zorgkwaliteit dan bijvoorbeeld artsen en verzekeraars. Ze komen dus ook met andere ideeën om de kwaliteit te verbeteren of in kaart te brengen.

Een tweede onderwerp is het Elektronisch Patiënten Dossier. Ik ben blij met de steun en grote betrokkenheid van de cliënten- en patiëntenorganisaties bij de ontwikkeling van het landelijk EPD. U bent er altijd een groot voorstander van geweest en hebt ook meegeholpen bij de ontwikkeling ervan.

Nu we het EPD daadwerkelijk gaan invoeren - ik streef ernaar dat voor het eind van 2009 het overgrote deel van de zorgaanbieders is aangesloten - kan ik uw hulp en steun nog steeds goed gebruiken. Zo kunnen Pgo-organisaties er bij zorgaanbieders op aandringen om zo snel mogelijk aan te sluiten op het Landelijk Schakel Punt. En u kunt helpen bij het vergroten van het draagvlak voor het EPD. Dat kunt u doen zowel richting de zorgaanbieders als de eigen achterban.

Daarnaast kunnen pgo-organisaties een belangrijke rol spelen in de voorlichting over het EPD. Vanzelfsprekend doe ik zelf veel op dit terrein, maar bij zo een ingrijpende verandering in de zorg, is alle steun noodzakelijk. Ik wil u dan ook vragen uw achterban goed te informeren waar men terecht kan bij vragen over het eigen medisch dossier.
Het meldpunt dat het NPCF heeft geopend vind ik wat dat betreft een prima initiatief.

Dames en heren, ik sluit af.
Ik heb u duidelijk willen maken dat ik het erg belangrijk vind dat pgo-organisaties zich actief blijven inzetten om de zorg verder te verbeteren. Er zijn wat mij betreft nog volop thema's waarbij uw inzet onontbeerlijk is. Om u te steunen bij uw inzet heb ik de subsidieregeling aangepast en ik hoop dan ook dat u daar goed gebruik van maakt. Zodat u het goede werk voor en namens uw achterban kunt voortzetten en u zich nog meer kunt ontwikkelen tot sterke vertegenwoordigers van patiënten, gehandicapten en ouderen. Ik hoop dat de resultaten van de ZekereZorg-projecten daarbij een stimulans en een leerzame ervaring vormen.

Ik wens u veel succes!