Vlaamse Overheid

hun genderidentiteit

Gender in de blender: jongeren op zoek naar hun genderidentiteit

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

vrijdag 7 november 2008
Het project "Gender in de blender" van de provincie Vlaams-Brabant leert jongeren omgaan met diversiteit. Niet de traditionele tweedeling tussen man en vrouw, maar de unieke identiteit van elk individu staat centraal. Een informatieve website voor jongeren én een lessenpakket voor het secundair onderwijs maken het thema bespreekbaar op school en in de klas. Minister van Onderwijs Vandenbroucke trekt 15.000 euro uit om het lessenpakket naar alle Vlaamse scholen te verspreiden.

'Gender in de blender' wil jongeren informeren en sensibiliseren over genderdiversiteit en transgender. Ben ik een meisje? Een jongen? Of een beetje allebei? Voel ik me meer jongen dan meisje? Of meer meisje dan jongen? Dat zijn geen theoretische vragen. Voor heel wat jongeren zijn ze dagdagelijkse realiteit.
De provincie Vlaams-Brabant lanceert daarom vandaag een, voor Vlaanderen en Nederland, unieke educatieve map voor het onderwijs en een informatieve website voor jongeren: www.genderindeblender.be. De website biedt ook aanvullende informatie op de werkmodellen die in de educatieve map zijn uitgewerkt.

"Gender in de blender is een innovatief project met een bijzondere educatieve waarde rond gender en omgaan met diversiteit. Jongeren leren genuanceerd denken over zichzelf en over de anderen. Openheid en verdraagzaamheid worden gestimuleerd vanuit een zelfbewuste en respectvolle houding" zegt Karin Jiroflée, gedeputeerde voor diversiteit en gelijke kansen.

De thema's gender en genderidentiteit spelen in op de identiteitsontwikkeling van jongeren. Enerzijds krijgen jongeren de ruimte om los te komen van maatschappelijke normen, en om hun eigen genderidentiteit te ontdekken. Anderzijds staan ze onder invloed van gendernormen en sociale druk. Het zijn thema's waar veel jongeren mee worstelen: de spanning tussen een ontluikende persoonlijkheid en het oordeel van leeftijdsgenoten.

Meer info vindt u op www.genderindeblender.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be