Artsen zonder Grenzen


Psychosociale programmas Zuid-Darfur moeten dicht

07/11/2008 16:33 -- De Sudanese overheid heeft Artsen zonder Grenzen opgedragen haar psychosociale programma's in Zuid-Darfur te sluiten.

Onze teams mogen geen nieuwe patiënten in het counseling-programma in kamp Kalma meer accepteren. Op grond van onze medische verantwoordelijkheden hebben we toestemming gekregen om de huidige patiënten tot eind van het jaar te blijven behandelen. Op 31 december 2008 moeten alle counselling-activiteiten zijn gestopt. We mogen dan alleen nog minder belangrijke psychiatrische klachten behandelen.

Sinds 2006 hebben medewerkers die getraind waren door Artsen zonder Grenzen 9.380 sessies geboden aan meer dan 1.600 patiënten die te kampen hadden met mentale problemen. Afgelopen jaar rapporteerden 84 procent van de mensen met psycho-sociale klachten bij het afronden van de behandeling een verbetering of volledig herstel. We betreuren het dat we deze zorg niet kunnen voortzetten en dat we niet in staat zijn geweest de autoriteiten te overtuigen van het vitale medische belang van deze activiteit.

Met de uiteindelijke ondertekening van de Technische Overeenkomst zegt de Sudanese regering toe volledig mee te zullen werken op het gebied van werk-, reis- en verblijfsvergunningen. Datzelfde geldt voor de import van materialen nodig om de overblijvende medische projecten uit te voeren. De overeenkomst geldt tot het eind van het jaar. Voor 2009 moet opnieuw onderhandeld worden over nieuwe afspraken.

Lees meer over ons werk in Darfur>>
Lees meer over ons psychosociaal werk>>