Korps Landelijke Politiediensten

Getuigen gezocht aanvaring Rijn

Rijnwaarden, 07-11-2008 o De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft een onderzoek ingesteld naar een aanvaring op de Rijn ter hoogte van Rijnwaarden. Op vrijdag 7 november 2008 omstreeks 07.18 uur kwamen twee binnenvaartschepen met elkaar in aanvaring. Ten tijde van de aanvaring was er sprake van mist en vermoedelijk is er sprake geweest van miscommunicatie. Getuigen die zich niet nog hebben gemeld kunnen contact opnemen met de Waterpolitie Nijmegen op telefoonnummer 024-3739700.

Het opvarende Belgische schip met Belgische bemanning en Duitse loods was net ter hoogte van Lobith vertrokken en voer stroomopwaarts. Het schip was geladen met 1000 ton kunstmest. Het Zwitserse schip, een lege tanker, met Hongaarse bemanning was afvarend en afkomstig uit Nice. De schepen raakten elkaar kop op kop. Het Belgische schip raakte hierbij zwaar beschadigd en maakte water. Het Zwitserse schip kwam min of meer boven op het Belgische schip terecht en raakte hierbij licht beschadigd. Door het leegpompen van het schip aan de Europkade (Tolkamer) kon zinken worden voorkomen.

De Waterpolitie heeft de bemanning gehoord en vastgesteld dat er mogelijk sprake is geweest van miscommunicatie, waardoor de schepen elkaar niet meer op een juiste wijze konden passeren. Bij de Hongaarse bemanning is vastgesteld dat administratie van de vaar- en rusttijden niet op een juiste wijze heeft plaats gevonden. De juiste aanvangstijd kon niet worden vastgesteld.