Nivra
Politici kritisch over kwaliteit van beleidsinformatie

Driekwart van de politici krijgt te veel irrelevante en daardoor onbruikbare beleidsinformatie. De kwaliteit hiervan laat veelal te wensen over. Toch dient deze informatie als basis voor besluitvorming door rijk, provincie en gemeente. Dat blijkt uit onderzoek dat het NIVRA, de beroepsorganisatie van registeraccountants, liet verrichten onder volksvertegenwoordigers op landelijk, provinciaal en gemeenteraadsniveau.

De onderzoekers bevelen aan om de relevantie van beleidsinformatie sterk te verbeteren. Er is behoefte aan bondiger informatie, met concrete indices en kengetallen.
Tweederde van de respondenten gaat er van uit dat de beleidsinformatie die zij onder ogen krijgen betrouwbaar is. Dit wordt met name gerelateerd aan de onafhankelijkheid van de verstrekker van de informatie; instanties als CPB en CBS, maar ook accountants, gelden als betrouwbare bronnen.

Volgens het onderzoek zal het belang van kwalitatief goede beleidsinformatie in de komende jaren verder toenemen. Omdat veel van deze informatie niet-financieel van aard is, is deze moeilijk meetbaar of op betrouwbaarheid te toetsen. Concrete en toetsbare normen zouden daarbij helpen.
Het NIVRA heeft de onderzoeksresultaten op 6 november gepresenteerd tijdens een debat over niet-financiële informatie in Den Haag. Al eerder bracht het NIVRA een speciale wegwijzer uit, die de betrouwbaarheid van zulke informatie moet verhogen.