Gemeente Kerkrade

07.11.08: Woningbouw op voormalig rangeerterrein

Wethouder Krasovec en dhr. van Lier (directeur Van Haegens Vastgoed B.V.) hebben het startsein gegeven voor het ontwikkelen van het voormalige rangeerterrein in Kerkrade West. Het plan voorziet in de bouw van circa 160 woningen, het behoud van de aanwezige natuurwaarden en een recreatieve invulling.

Het terrein is gesaneerd door Stichting Bodemsanering Nederlandse Spoorwegen. In mei 2006 zijn de eerste 45 woningen opgeleverd aan Woningbouwcorporatie Hestia. Nu kan gestart worden met fase twee, de bouw van circa 113 woningen op het terrein. Om de woningen aan te sluiten op het bestaande wegennetwerk wordt het pand van de voormalige Meubelbeurs gesloopt. Hier zal straks een ontsluitingsweg worden aangelegd.

In 1993 is de eigenaar NS Vastgoed, provincie Limburg en gemeente Kerkrade gestart met een studie naar de mogelijkheden om het voormalig rangeerterrein te ontwikkelen tot een woningbouwlocatie. Belangrijk was dat het niet alleen een stedenbouwkundige ontwikkeling werd maar ook een recreatieve ontwikkeling met behoud van de aanwezige natuurwaarden. De eerste plannen hadden niet de beoogde kwaliteit en zijn op een zijspoor geraakt. In 2000 is het eerste initiatief opnieuw bekeken en de nodige aanpassingen hebben uiteindelijk geresulteerd tot het huidige plan Heidsjer Park.