Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Allochtonen presenteren steeds beter in werk en onderwijs

06-11-2008

Op belangrijke integratieonderdelen is de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. De werkloosheid onder niet-westerse migranten is sterk teruggelopen, terwijl de schoolprestaties van niet-westerse leerlingen verder zijn verbeterd. Dat blijkt uit het Jaarrapport Integratie 2008 dat op 6 november is aangeboden aan minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie).

De minister schrijft in de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer dat de werkloosheid onder niet-westerse migranten de laatste twee jaar scherp is gedaald: van 16 procent in 2005 naar 10 procent in 2007. Onder jongeren is die daling nog sterker: van 27 procent naar 15 procent. De daling van de werkloosheid onder migranten is groter geweest dan onder de autochtone bevolking, waardoor het verschil tussen migranten en autochtonen kleiner is geworden.

Minstens zo belangrijk is volgens de minister dat de schoolprestaties van niet-westerse leerlingen blijven verbeteren. De niveauverschillen aan het eind van het basisonderwijs zijn afgenomen en niet-westerse leerlingen stromen vaker door naar de hoogste onderwijsniveaus.

Tegelijkertijd bevestigt het rapport het al bekende beeld dat Antilliaanse en Marokkaanse Nederlandse jongeren oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers. "De problemen die deze groepen hebben én veroorzaken, zijn zorgelijk", aldus de minister tijdens de presentatie van het jaarrapport.

Om die problemen tegen te gaan moet er volgens de minister in de aanpak iets veranderen. "Het gaat om twee zaken. Als eerste een betere hulpverlening, want dat is nu voor deze groep niet goed georganiseerd. We moeten een manier vinden om er dichter bovenop te zitten. Nu is hulpverlening vaak op vrijwilige basis. Het is niet langer te accepteren dat hulpverlening geweigerd wordt. Dat is niet goed voor het kind maar ook niet voor het gezin. Ten tweede moeten we kijken hoe straffen effectiever kunnen zijn."

Uit het rapport blijkt dat onder jeugdige Marokkanen de kans om in herhaling te vallen het grootst is. Maar naast straf is het ook belangrijk om perspectief te bieden, aldus de minister.

De minister zal over een paar weken een plan van aanpak presenteren die zich richt op deze problematiek.

Het Jaarrapport Integratie is in opdracht van minister Vogelaar opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het geeft een overzicht van de stand en de ontwikkeling van de integratie van niet-westerse migranten op basis van de meest actuele gegevens.

Download:


Zie het origineel

* Jaarrapport Integratie 2008 (pdf, 1,3 Mb)
* Bijlage (pdf, 1 Mb)

* Aanbiedingsbrief (doc, 96 kB)