Save the Children verleent hulp in de Democratische Republiek Congo

07/11/2008 17:19

Save The Children Nederland

In het conflict in het oosten van de Democratische Republiek Congo komt de hulpverlening aan de tienduizenden vluchtelingen langzaam op gang. Save the Children heeft de bestaande activiteiten, o.a. op het gebied van gezondheidszorg, afgestemd op de ontstane noodsituatie: een mobiele kliniek biedt in de komende drie maanden toegang aan 3000 kinderen voor het verkrijgen van medicijnen en de juiste medische zorg.

Verder is vanuit het Nederlandse noodhulpfonds van Save the Children een bedrag van 50.000 Euro uitgetrokken voor gezondheidszorg, bescherming van kinderen en hulpgoederen. De aandacht wordt gericht op het voorkomen van een mazelenepidemie door kinderen te vaccineren in die gebieden waar een groot risico bestaat voor het uitbreken van een epidemie en op het verlenen van de juiste zorg waar mazelen zijn geconstateerd. Speciale voeding voor ondervoede kinderen en voor zwangere vrouwen wordt gedistribueerd.

Kinderen vormen onder de huidige omstandigheden een extra kwetsbare groep. In de chaos raken zij familieleden kwijt en ze lopen extra risico's om als kindsoldaat geronseld te worden en op seksueel misbruik, uitputting en ondervoeding. In de hulpverlening houdt Save the Children dan ook rekening met hun specifieke behoeften. Inmiddels zijn 250 kinderen met hun families herenigd.

De humanitaire situatie in Oost Congo verslechtert met de dag en het is van het grootste belang om hulp bij de vluchtelingen te krijgen. Save the Children heeft voldoende nationale en internationale stafleden in het gebied om de hulp te coördineren. De organisatie werkt sinds 1994 in de Democratische Republiek Congo, ondermeer met een groot programma voor herintegratie van kindsoldaten in hun gemeenschappen. Het conflict in Oost Congo staat er om bekend dat het veel slachtoffers onder kinderen maakt: kinderen worden gedwongen te vechten en meisjes worden gedwongen "de vrouw van soldaten te worden".

In het gebied wordt hevig gevochten en vele mensen zijn op de vlucht geslagen. Tienduizenden van hen verbleven al in vluchtelingenkampen en zien zich nu genoodzaakt opnieuw te vluchten, maar ook een nieuwe vluchtelingenstroom van zo'n 300.000 mensen is op gang gekomen.





http://www.savethechildren.nl