Nieuw-Vlaamse Alliantie


Huisartsen geven Louis Ide volledig gelijk (07/11/08)

De huisartsen zijn deze week in opstand gekomen tegen het preventief consult dat past in het kankerplan van minister Onkelinx. Het is een zinloos en wetenschappelijk onverantwoord iets. Op 31 oktober verklaarde Louis Ide dit al op de nieuwe webtelevisie: www.medinetpro.tv.

In een reactie op de regeerverklaring van premier Leterme hamerde Louis Ide ook al op dit zinloze preventief consult: "Het budget voor gezondheidszorg in 2009, recent goedgekeurd door de algemene raad van het RIZIV, telt 18 bladzijden. De term "huisarts" of "huisartsgeneeskunde" komt slechts éénmaal voor. Onkelinx spreekt er wel van "algemeen geneeskundigen". Deze lapsus verraadt haar onkunde: nog steeds heeft ze niet begrepen dat er een grondig verschil is tussen de algemeen geneeskundige en de huisarts. Ze maakt daarmee de typische fout van iemand die geen voeling heeft met de huisartsgeneeskunde."

Het zoethoudertje voor de huisartsen slaat alles: een kostenloze preventieraadpleging kanker bij de huisarts. Nergens maar dan ook nergens is er in de medische literatuur wetenschappelijke evidentie voor een dergelijk consult. Louis Ide: "Dit snoepje is eigenlijk een belediging voor de huisartsgeneeskunde. Het is allerminst een herwaardering van de huisarts, die essentieel is indien men het beroep opnieuw aantrekkelijk wil maken voor jonge mensen."

De ganse toespraak vindt u op www.louiside.be (daar even naar beneden scrollen).

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be