Groen!

Brussel, 7 november 2008

Groen! dient wetsvoorstel in om de gamesector in België te stimuleren

Groen! dient een wetsvoorstel in dat door een combinatie van tax credit en tax shelter de ontwikkeling van waardevolle computerspelletjes wil moedigen. Gameontwikkeling creëert werkgelegenheid, kan investeringen naar ons land halen en past perfect in het streven naar een kenniseconomie zoals de Lissabondoelstellingen voorop stellen.

Meyrem Almaci, federaal fractieleidster: "Het maken van videogames is een van de voornaamste hedendaagse creatieve vrijetijdsindustrieën. De sector, met een wereldwijde omzet van 30 miljard euro in 2007, doorstaat probleemloos de vergelijking met de muziek- en filmbusiness. Maar een spel ontwikkelen is duur en kost al gauw tussen 30 tot 50 miljoen euro. Om dit geld terug te verdienen moeten er minstens een half miljoen exemplaren van het spel verkocht worden, wat een wereldwijde marketing en verkoop noodzakelijk maakt."

In de filmindustrie bestaat al langer een tax shelter. De analogie tussen de gamesector nu en die van de filmindustrie van vóór de komst van de tax shelter is frappant. Ook de filmindustrie kon onvoldoende ontwikkelen in eigen land door de concurrentie van Amerikaanse en (voor games) Japanse mastodonten. Verschillende ontwikkelaars trekken daarom naar het buitenland. Voor games zien we vandaag niet alleen een braindrain, maar ook dat heel wat bedrijven overwegen net over de grens naar Frankrijk te verhuizen, waar recent een tax creditsysteem werd opgezet voor de game-industrie.

De overheid kan haar steentje bijdragen om van de game-industrie een bloeiende en positieve sector te maken en om de ontwikkeling van waardevolle videospelletjes in de hand te werken, net zoals ze voor andere cultuurproducten in ons land reeds succesvol heeft gedaan. In het Vlaams parlement werd daar rond zelfs een resolutie goedgekeurd met steun van de groene fractie.

Groen! is ook aanwezig op de gamessummit in Brussel

Meyrem Almaci Fractieleider Groen!

Ter info:
* Nota wetsvoorstel tax-shelter en tax credit voor de game sector
* Vlaams voorstel van Resolutie ter ondersteuning van de game sector