Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Raad positief over programmabegroting 2009

Uit de stadsdeelraad

7 november 2008

Deze week buigen de raadscommissies zich over de programmabegroting 2009. Hieronder vindt u in het kort een samenvatting van wat op 4 en 5 november naar voren is gekomen.

Financiën

Alle fracties vinden dat de begroting weer een flinke verbeterslag heeft ondergaan. De doelen zijn nu veel vaker meetbaar geformuleerd en daardoor ook beter te controleren. D66 vraagt zich wel af of het wel verstandig is om in 2009 EUR 4,5 miljoen uit te geven aan incidentele projecten en pilots. En waarom halen we het geld daarvoor uit de Algemene Reserve? Is dat wel solide beleid? D66 pleit ervoor om meer structurele dingen met een duurzaam karakter op te nemen en andere zaken daarvoor te schrappen. Ook wil de partij een buffer opbouwen. De PvdA vindt het prettig dat de meerjarenbegroting weer sluitend is. Wel vraagt de partij zich af of er opnieuw krap begroot is en er straks weer geld uit de hoge hoed komt.

De verantwoordelijke portefeuillehouder - Mirjam Smeels - vindt de begroting solide. Er is een buffer - de weerstandsreserve - van EUR
1,6 miljoen. De rest kan ingezet worden. Er is niet krap begroot, maar ze kan nu nog niet zeggen of er straks niet weer financiële meevallers zijn.

Onderwijs, jeugd en welzijn

De PvdA vindt dat we goed op schema liggen. Er zijn veel wensen gehonoreerd zoals begeleiden van ouders bij schoolkeuze, ouderbetrokkenheid, de doorontwikkeling van het Ouder Kind Centrum, het verstevigen van de Voor- en Vroegschoolse Educatie en het project Effe Werken.

D66 is blij met de aandacht voor taalonderwijs en de Brede Schoolplannen. Alleen de voorleesexpres bereikt, volgens deze partij, te weinig gezinnen. Verder vindt D66 dat ze te weinig wordt geïnformeerd over de resultaten en de financiën van Kansen voor Kinderen. De portefeuillehouder Onderwijs - Godfried Lambriex - is verbaasd over dit laatste. In de Najaarsnota heeft hij gerapporteerd over de financiën, in de jaarrekening zal hij rapporteren over de resultaten. In december komt er ook nog een voortgangsrapportage.

GroenLinks mist een expliciet besluit in de begroting over het verdwijnen van peuterspeelzaal de Tulp. Op het gebied van toeleiding naar werk zijn goede stappen vooruit gedaan. Aan de andere kant vindt deze partij de regiefunctie op het gebied van sociale activering toch nog onvoldoende terug in de begroting. De portefeuillehouder Werk - Arco Verburg - zegt toe dat hij in de volgende commissievergadering cijfers over de werkloosheid in De Baarsjes levert. Het stadsdeel zet zich vooral in voor de mensen die het verst van de arbeidsmarkt afstaan.

Organisatie

GroenLinks is teleurgesteld in de uitwerking van de diversiteitsdoelstellingen voor de stadsdeelorganisatie. Hierom is door een ruime raadsmeerderheid gevraagd. GroenLinks vindt dat de portefeuillehouder zich op dit punt te defensief opstelt. De Baarsjes zou op dit punt voorop moeten lopen. De portefeuillehouder, Mirjam Smeels, geeft aan dat ze afspraken over diversiteit heeft gemaakt op concernniveau met wethouder Marijke Vos. Volgens de portefeuillehouder voldoen we ook al aan de doelstellingen. D66 heeft vraagtekens geplaatst bij de EUR 300.000 die wordt uitgetrokken voor flexibel personeelsbeleid. Inhuurkrachten zijn duur en als ze weg gaan nemen ze ook hun kennis mee.

Verkeer en vervoer

D66 wil het stimuleren van het openbaar vervoer toevoegen aan de doelstellingen. Ook wil de partij aftelstoplichten om het fietsen te stimuleren. Om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken wil D66 EUR 50.000 uittrekken. GroenLinks merkt op dat er relatief weinig geld wordt uitgetrokken om verkeersveiligheid te bevorderen. De PvdA vindt dat de plannen voor autodelen te langzaam gaan. De partij wil in maart plannen zien, of van de Centrale Stad of van het DB. Ook wil de PvdA graag de spijtoptantenregeling verlengen.

De portefeuillehouder - Ab Cherribi - staat sympathiek tegenover het stimuleren van het openbaar vervoer, maar vraagt zich af hoe dat zou moeten. Onderzoek levert, naar zijn idee, geen nieuwe inzichten op. Liever gebruikt hij het geld om het GVB en dIVV te verleiden om borden met aankomsttijden en aftelborden te plaatsen. Op 18 november wordt een notitie over autodelen in de commissie besproken.

Openbare ruimte en groen

GroenLinks merkt op dat de openbare ruimte en het groen dicht bij de mensen staat. Met de nota Prijs - Kwaliteit zijn goede resultaten geboekt. De partij is teleurgesteld over het niet uitvoeren van de motie over het stimuleren van het fietsgebruik door allochtone bewoners. De portefeuillehouder wil aansluiten bij een nog te ontwikkelen stedelijk coördinatiepunt. GroenLinks meent dat we dit echter kleinschalig moeten doen. Daarnaast wil GroenLinks meer aandacht voor het creatief plaatsen van kleinschalig groen. De PvdA wil meer aandacht voor de schoonheid rond scholen. Vooral bij de As-Siddieq en de Corantijn zijn er problemen. D66 is tevreden over de inzet van de Milieupolitie op zondag en is benieuwd naar de effecten. D66 steunt GroenLinks op het punt van kleinschalig groen en wil hiervoor extra geld uittrekken. De VVD staat achter het beleid van het Dagelijks Bestuur, de openbare ruimte wordt mooier en schoner. Verder vindt de VVD het opmerkelijk dat D66 eerst stelt dat er teveel incidenteel wordt uitgegeven en nu met allerlei extra voorstellen komt.

Portefeuillehouder Cherribi merkt op dat in de begroting EUR 30.000 is opgenomen voor het stimuleren van het fietsgebruik. Wethouder Vos doet al onderzoek, dus dat moeten wij niet nog eens over doen. Voor kleinschalig groen ziet hij weinig ruimte, maar hij houdt zich aanbevolen voor creatieve ideeën.

Milieu en afvalinzameling

De PvdA is verbaasd over het voorstel om het inzamelen grof vuil terug te brengen naar één maal per week. Bewoners zetten al de hele week door grof vuil op straat terwijl ze weten dat dat niet mag. Als we het nu minder vaak gaan ophalen zal het niet schoner worden op straat. Strenger handhaven is een beter idee. Ook de andere partijen willen eerst de voorstellen hiervoor zien. GroenLinks is positief over de voorstellen voor energieboxen en de voorbeeldfunctie van het stadsdeelkantoor. De partij begrijpt echter niet waarom de scheidingsdoelstellingen zijn geschrapt.

Portefeuillehouder Cherribi merkt op dat er in 2009 pas over de inzamelfrequentie zal worden gepraat. In andere stadsdelen die maar één maal per week inzamelen gaat het wel beter met het op het juiste moment aanbieden. Minder inzamelen is ook gunstig voor de afvalstoffenheffing. De scheidingsdoelstellingen kunnen niet meer apart voor het stadsdeel worden geregistreerd. Wel zal hij bepleiten om doelstellingen voor alle stadsdelen samen te ontwikkelen.