ABVAKABO FNV

Op de barricade voor behoud IJsselmeerziekenhuizen

Zeker veertig personeelsleden voerden donderdag 6 november actie op het Plein in Den Haag voor het behoud van de IJsselmeerziekenhuizen. Die verkeren in grote moeilijkheden en worden mogelijk verkocht. ABVAKABO FNV en de andere vakbonden hadden de mensen opgeroepen naar Den Haag te komen omdat donderdagmiddag in de Tweede Kamer een spoeddebat over de toekomst van de ziekenhuizen plaatsvond. Drie bussen vol met personeelsleden en inwoners uit Lelystad en Emmeloord gaven aan de oproep gehoor. Zij kregen steun van Kamerlid Agnes Kant (SP), PVV-Kamerlid Fleur Agema en PvdA'er Eelke van der Veen, die zich in witte doktersjassen hezen. ABVAKABO FNV vicevoorzitter Jenneke van Pijpen sprak de actievoerende groep op het Plein toe.

Bekijk hieronder de foto's voor een impressie van de actie op het Plein.

Uitkomst van het debat

In het spoeddebat met de Tweede Kamer zei minister Klink van Volksgezondheid dat de IJsselmeerziekenhuizen wat langer krediet krijgen van de overheid om het overleg over de doorstart tot een goed einde te brengen. De kwaliteit van de doorstart is belangrijker dan haast, aldus de minster. ABVAKABO FNV vindt deze toezegging niet meer dan logisch. Van der Hoorn, bestuurder Zorg bij ABVAKABO FNV: "Klink kan niet ineens de stekker eruit halen. Terwijl iedereen hard bezig is om een warme doorstart mogelijk te maken. Faillissement is geen optie
- voor niemand - en dat vind ik de belangrijkste uitkomst van het debat."

Nieuwe eigenaar

De IJsselmeerziekenhuizen gaan over in andere handen. Er komt een warme doorstart. Maar wie wordt de nieuwe eigenaar? Vijf kandidaten hebben een ondernemingsplan en een financieringsvoorstel ingediend, waarin zij aangeven hoe zij omgaan met het advies dat onderzoeker Lodewick vorige week presenteerde. Interim bestuurder Hoefsmit gebruikt het rapport van Lodewick als uitgangspunt voor de besprekingen die op 6 en 7 november plaatsvinden. Zaterdag 8 november om 12:00 uur neemt Hoefsmit een voorgenomen besluit. De adviesorganen dienen daarover voor maandag 10 november 12.00 uur te adviseren. Hoefsmit maakt dan bekend met welke aanbieder er exclusief verder wordt gesproken over de overname.