Gemeente Helden

Evaluatie wegbeheer periode 2003 2008

In december 2003 is door de toenmalige gemeenteraad het Beleidsplan Beheer Wegen voor de periode 2003-2008 vastgesteld. Het doel van dat plan was het beschrijven van de gewenste kwaliteit van de verharde wegen, en ook het opstellen van een overzicht met de uit te voeren maatregelen met de benodigde financiën. In 2003 is tevens bepaald dat het toen vastgestelde beleid tegen het einde van de planperiode (eind 2008) wordt geëvalueerd.

Er worden er vier kwaliteitsniveaus onderscheiden: Goed, voldoende, matig of slecht. Op basis van de argumenten veiligheid en duurzaamheid is in 2003 in eerste instantie het kwaliteitsbeeld voldoende aangegeven voor alle gebieden en functietypen. In het kader van de bezuinigingen is door de raad in 2003 uiteindelijk besloten dat, gezien de noodzaak tot kostenbesparing, kwaliteitsbeeld matig voor alle verharde wegen voldoet.

Voordat in 2003 de beleiduitgangspunten werden vastgesteld is de gemiddelde kwaliteit van verhardingen in de gemeente Helden vastgelegd door inspecties. Onlangs zijn nieuwe inspecties uitgevoerd. Uit de inspecties blijkt dat er slechts een gering verschil is tussen de kwaliteit van de wegen in 2003 en 2008. In beide gevallen is er sprake van een gemiddeld niveau dat hoger ligt dan het niveau voldoende.

Wat uit deze methodiek echter niet blijkt is hoe de weggebruikers de kwaliteit van de verhardingen ervaren. Om deze bevindingen te inventariseren is er een enquête gehouden onder 800 willekeurig geselecteerde adressen. Uit die enquête blijkt dat de weggebruikers de kwaliteit van de verharde wegen met voldoende tot goed beoordelen. Men stelt het op prijs als het huidige kwaliteitsniveau in de toekomst wordt gehandhaafd.

Wat betreft de onverharde wegen, de bermen en de sloten wordt de kwaliteit lager beoordeeld. Daarom heeft de gemeenteraad in de vergadering van 3 november 2008 besloten om voor 2009 een bedrag van 35.000, - extra te besteden aan het onderhoud hiervan. Hiermee wordt bereikt dat ook de onverharde wegen, de wegbermen en de sloten aan het eind van 2009 een kwaliteitsniveau goed hebben.

Onder de deelnemers aan de enquête zijn een vijftal waardebonnen verloot.

Conclusie enquête Neerseweg 2008

Enkele weken voor de zomervakantie is er een start gemaakt met de renovatie van de Neerseweg. Als infiltratiesysteem voor het hemelwater zijn er twee grote trechters met zand over de gehele lengte van de straat aangelegd. Dit zand gaat door de leemlaag heen die onder dit gebied zit. Hierdoor kan het water wegzakken in de onderliggende grond.

Op deze zandtrechters ligt een lavapakket met een waterbergende eigenschap waardoor het hemelwater langzaam infiltreert in de onderliggende grond. Daarop ligt weer een waterpasserende steen. Het project heeft direct in het begin al een vertraging opgelopen doordat de nutsbedrijven op zich lieten wachten. Hierdoor waren de werkzaamheden niet klaar voor de bouwvakvakantie zoals gepland. Tijdens de bouwvakvakantie is er korrelmix gestort in het wegcunet zodat de bewoners tijdelijk bij hun woningen konden komen. Ook is er bij het storten van de lavasteen een hydraulische slang geknapt van een transportwagen, waardoor er olie in het lavapakket is gekomen. Hierdoor is er nog meer vertraging ontstaan omdat de vervuilde lava weer afgevoerd moest worden. Het gehele project heeft daardoor ongeveer 11 weken geduurd (incl. bouwvakvakantie) in plaats van de geplande 7 weken.

Onder de bewoners is een enquête gehouden over de renovatie en de werkzaamheden in de straat.

Voor het gehele resultaat wordt gemiddeld een 6.5 gegeven.

Klik hier om meer te lezen.

Conclusie enquête Kempstraat 2008

Net voor de zomervakantie 2008 is de Kempstraat gerenoveerd. Het riool is vernieuwd en er is een waterpasserende bestrating aangelegd. Onder deze bestrating ligt een lavapakket welk het regenwater opvangt en vanwaar het water op een natuurlijke wijze wordt geïnfiltreerd in de bodem. Aan het eind van de iets aflopende straat is een afvoer gemaakt naar een nabij gelegen sloot voor de opvang van het overtollige hemelwater bij een zeer heftige regenbui.

Onder de bewoners is een enquête gehouden over de renovatie en de werkzaamheden in de straat. De bewoners zijn zeer tevreden over het geheel en zeer tevreden over de communicatie. Het infiltreren van het hemelwater is voor 74% van de bewoners erg belangrijk, dit is ook te merken in het hoge percentage van het verharde oppervlak van de woningen die van het vuilwaterriool worden afgekoppeld. Exacte percentages zijn nog niet te noemen omdat nog niet alle werkzaamheden met betrekking tot het afkoppelen zijn uitgevoerd.

Voor het gehele resultaat wordt gemiddeld een 8.1 gegeven.

Klik hier om meer te lezen.

Met het invullen van de bovenstaande enquêtes was er door de inzenders een cadeaubon te winnen. Op de bijgaande foto ziet u de overhandiging van de cadeaubon door wethouder Rinus Janssen aan de fam. Kurvers (enquête Neerseweg) en fam. Boots en fam. Thijssen (enquête wegen). De cadeaubonnen naar de overige winnaars zijn via de post verstuurd.

7-11-2008 16:02