Ingezonden persbericht


Vernieuwde superefficiënte gascentrale houdt Den Haag warm

E.ON centrale belangrijk voor klimaatneutraal Den Haag

Den Haag, 3 november 2008 - Dankzij een grondige modernisering van de Haagse warmtekrachtcentrale gaan duizenden gezinnen, winkels en kantoren een behaaglijke winter tegemoet. Energiebedrijf E.ON Benelux investeerde circa 70 miljoen euro om deze oudste nog in bedrijf zijnde energiecentrale van Nederland te maken tot de modernste in zijn soort. De centrale voorziet de Hofstad al meer dan 100 jaar van energie. Naast elektriciteit levert de centrale sinds 1978 ook warmte voor de stadsverwarming. Ongeveer 30 procent van de warmte wordt aan de Rijksgebouwendienst geleverd, waaronder departementen en Het Binnenhof, maar ook Westeinde Ziekenhuis en hotel Des Indes ontvangen E.ON warmte.

E.ON en ENECO, afnemer en distributeur van de warmte, en de stad Den Haag bereikten eind 2005 overeenstemming over een modernisering van de centrale, die past in het streven van de Hofstad in 2010 klimaatneutraal te zijn. Joost van Dijk, directievoorzitter van E.ON Benelux: "Wij hebben deze maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen, omdat de gemeente stadsverwarming een belangrijke plaats gaf in het gemeentelijk CO2-beleid. Dit is een heel mooi voorbeeld van de ketengedachte, waarbij alle partijen samenwerken om dit soort enorme investeringen mogelijk te maken."

Dankzij de modernisering kan E.ON de warmtelevering aan de stad tot het jaar 2023 zeker stellen. "Een investering van 70 miljoen euro in de net geliberaliseerde energiemarkt brengt grote risico's met zich mee, maar stoppen met warmtelevering was geen optie", zegt Joost van Dijk. "Wij zijn de grootste leverancier van restwarmte in Nederland. Door het gebruik hiervan realiseert E.ON met haar afnemers een reductie van brandstofverbruik van circa 170 miljoen m3 aardgas." Dit komt neer op een vermindering van circa 300.000 ton CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de uitstoot van 100 duizend auto's.

De centrale, die buiten het stookseizoen is gemoderniseerd en nu is ingeregeld, wordt op vrijdag 7 november officieel heropend. Met twee nieuwe gasturbines, aanpassingen van stoomketels, generatoren en een nieuwe besturingsinstallatie levert de centrale met dezelfde hoeveelheid brandstof nu bijna 15 procent meer elektriciteit dan voorheen. Hiermee zet Den Haag een nieuwe, belangrijke stap op weg naar de status van klimaatneutrale gemeente in 2010.

Noot voor redacties:

Uitnodiging voor de redactie,