Persservice Unicef
Up-date Oost-Congo, Unicef Nederland draagt 300.000 euro bij aan noodhulp

Als een van de grootste noodhulp organisaties ter wereld verleent Unicef sinds het begin van de crisis in Noord-Kivu hulp. Er wordt noodhulp verleent op het gebied van gezondheidszorg en voeding, water en sanitaire voorzieningen en de bescherming van kinderen. Ook zorgt Unicef er zo snel mogelijk voor dat kinderen weer naar school kunnen. Onderwijs zorgt ervoor dat kinderen weer enigszins in een normaal ritme in hun dagelijks leven komen. Bovendien worden de getroffen kinderen op school beschermd tegen potentieel misbruik en andere gevaren. Unicef heeft aangegeven voor de eerste drie maanden 12 miljoen US dollar nodig te hebben voor de noodhulp, Unicef Nederland draagt 300.000 euro bij.

Onderstaand een update van de situatie:

1. Onder de ontheemden zijn gevallen van cholera en diarree geconstateerd. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk als grote groepen mensen bijeen zijn. Diarree is een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte in Congo. Unicef zorgt voor schoon water, latrines en hygiëne kits.


2. In Kibati is Unicef vandaag gestart met een grootschalige vaccinatie campagne tegen mazelen. De komende dagen worden meer dan 73.000 kinderen ingeënt tegen de ziekte. Net zoals diarree en cholera is mazelen een zeer besmettelijke ziekte die zich gemakkelijk verspreid onder grote aantallen mensen.


3. Unicef maakt zich zorgen over de rekrutering van kinderen door de verschillende groeperingen. Kinderen lopen een groot risico geronseld te worden om te vechten. De afgelopen week zijn 37 kinderen gerekruteerd in Rutshuru. Unicef gebruikt de radio om de kinderen en ouders te waarschuwen. Kinderen mogen onder geen beding ingezet worden om te vechten.


4. Unicef maakt zich zorgen over kinderen die hun ouders kwijt zijn. Alleenstaande kinderen zijn zeer vatbaar voor exploitatie en geweld, en lopen grote kans gerekruteerd te worden. Unicef vangt de kinderen op en plaatst ze in pleeggezinnen in de opvangkampen totdat hun ouders zijn teruggevonden.


5. Honderden scholen zijn gesloten in verband met de onveilige situatie. Unicef bouwt nood lokalen op veilige plaatsen en zorgt voor school materialen.


********