Ingezonden persbericht


Vragen van de leden Van Dam (PvdA) en Haverkamp (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken inzake Israëlische uitreisvisa voor Palestijnse acteurs van een Jeugdtheatergroep.


1. Is het correct dat het Jeugdtheatergezelschap Theatre Day Productions, bestaande uit jongeren afkomstig uit Gaza, een tournee gepland heeft langs theaters in Nederland van 18 november tot 20 december 2008 en dat het gezelschap van de Nederlandse overheid visa heeft gekregen voor het bezoek aan ons land? Zie de Volkskrant d.d. 7 november 2008
2. Is het tevens correct dat desondanks de Israëlische autoriteiten de jongeren weigeren toestemming te geven om uit Gaza te vertrekken? Zo ja, welke redenen hebben de Israëlische autoriteiten daarvoor gegeven?


3. Is het correct dat het zogeheten `security clearance' zoals uitgevoerd door de Israelische autoriteiten vrijwel automatisch leidt tot een verbod om Gaza te verlaten voor ongetrouwde mannen van onder de dertig? Is een dergelijke algemene reisbeperking in overeenstemming met het internationaal recht?


4. Deelt u het oordeel dat vrijheid van beweging op individuele basis dient te worden beoordeeld en niet collectief?


5. Is het correct dat u reeds pogingen hebt ondernomen om te bemiddelen, maar dat die helaas nog geen effect hebben opgeleverd?
6. Welke stappen overweegt u nog meer om Israëlische toestemming te verkrijgen voor de reis van het Theatergezelschap, zodat de jongeren hun voorstellingen kunnen uitvoeren en kunnen deelnemen aan het in Nederland breed ondersteunde culturele uitwisselingsprogramma in onder meer Rotterdam?


7. Bent u bereid zowel bij de Israëlische ambassadeur als via de Nederlandse ambassade in Tel Aviv bij de Israëlische autoriteiten erop aan te dringen dit Theatergezelschap alsnog toestemming te verlenen naar Nederland af te reizen?


8. Bent u bereid deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden in verband met de geplande afreisdatum van het Jeugdtheatergezelschap?


---- --