Ingezonden persbericht


P+R terreinen in Utrecht gratis op koopzondagen

Op koopzondagen in november en december kunnen bezoekers aan de binnenstad van Utrecht gratis gebruik maken van de P+R terreinen (parkeren en reizen). De actie is bedoeld om mensen van buiten Utrecht kennis te laten maken met het gemak van het parkeren en het reizen met openbaar vervoer naar de binnenstad. Naast deze actie gaat op 10 december ook het nieuwe P+R Muziektheater open. Dit terrein is tot 1 januari 2009 op alle dagen gratis.

Drempel
De P+R terreinen kosten normaal gesproken ¤ 3,50 voor een hele dag. Dat is inclusief een retoourtje naar de binnenstad met maximaal vijf personen met de bus of sneltram. De verbinding met de binnenstad is bovendien concurrerend aan de auto. Vanaf de terreinen zijn mensen in maximaal een kwartier op de plaats van bestemming. Ondanks de lage prijzen en de snelle verbinding met de binnenstad, blijkt het gebruik van de P+R terreinen voor sommige mensen nog een drempel. Met het gratis maken van de P+R terreinen op koopzondagen, wil de gemeente nieuwe bezoekers over die drempel helpen en ze kennis laten maken met het gemak die de P+R terreinen bieden.

Voordelen van auto en OV
Het belangrijkste voordeel voor mensen van buiten Utrecht is dat ze met de auto Utrecht makkelijk kunnen bereiken en niet de ergenissen hebben van de verkeersdrukte en parkeerproblemen in de stad. Uit onderzoek blijkt dat de mensen die de terreinen gebruiken positief zijn over de faciliteiten en de aansluiting op het openbaar vervoer. De voordelen zijn vanzelfsprekend groter bij een verblijf van enkele uren.

Opening P+R Muziektheater
Utrecht kent op dit moment de P+R terreinen bij Papendorp, Veemarkt en Westraven. Vanaf 10 december komt daar P+R Muziektheater, met een capaciteit van 210 auto's, bij. Om bezoekers kennis te laten maken met het nieuwe terrein is het van 10 tot en met 31 december gratis. Informatie over de verschillende P+R-terreinen is te vinden op www.penrutrecht.nl.

Bereikbaarheid en Luchtkwaliteit
De stad Utrecht groeit, bouwt en verbouwt. Ook het groot onderhoud aan de wegen gaat gewoon door. Het verkeer neemt toe en het is nodig om het wegennet van de stad hierop aan te passen. We willen de stad bereikbaar houden, economisch aantrekkelijk blijven voor bedrijven, maar ook zorgen voor schonere lucht. De gemeente gaat daarom ook volgend jaar het gebruik van P+R terreinen sterk promoten. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de plannen om de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de stad te verbeteren.