Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: `Geweld in Congo vraagt om reactie'

06 nov 2008 | Met tienduizenden mensen op de vlucht voor het geweld in Oost-Congo dreigt een humanitaire ramp. Daarom bespraken minister Verhagen en zijn Franse ambtgenoot Kouchner vandaag in Den Haag over de beste manier om de VN-vredesmissie in het land te versterken. 2008-06-11 Verhagen ontvangt zijn Franse collega Kouchner in het Johan de Witthuis in Den Haag

'Het geweld in Congo vraagt om een snelle humanitaire en diplomatieke reactie,' verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na afloop van het gesprek. Op aandringen van Frankrijk, dat het voorzitterschap van de EU bekleedt, wordt er vrijdag een regionale topconferentie gehouden in de Keniaanse hoofdstad Nairobi het conflict in te dammen en op te lossen. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zal de conferentie namens Nederland bijwonen.

Sinds 28 augustus zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen het Congolese leger en het rebellenleger van generaal Nkunda. De dissidente generaal zegt Congo binnen te zijn gevallen om de Tutsi-bevolking aldaar te beschermen tegen de Hutu-rebellen die in het gebied actief zijn.

De vredesmissie van de Verenigde Naties is er tot dusver niet in geslaagd de rust in het oosten van Congo te doen terugkeren. Minister Verhagen wil dat de VN-troepenmacht effectiever kan optreden, zodat de veiligheid kan terugkeren en het menselijke leed tot een minimum beperkt wordt.

Eerder op de dag overlegde minister Verhagen met de Tweede Kamer over hulp aan de Congolezen. Hij verklaarde dat er Europese troepen zouden kunnen worden ingezet ter versterking van de vredesmacht als de Veiligheidsraad daarom vraagt.

Verder spraken de ministers Verhagen en Kouchner over het gemeenschappelijke veiligheids- en defensiebeleid van de Europese Unie, en over de situatie in Afghanistan en de westelijke Balkan.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Ontwikkelingsrelatie met DR Congo