Raad van State


vrijdag 7 november 2008

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Ter Nieburch" van de gemeente Rijswijk. Het plan maakt onder meer de bouw van twee woontorens, een bioscoop en een grand café mogelijk op de locatie van het voormalige stadhuis van Rijswijk. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat vanwege het grote aantal bezoekers van de bioscoop meer onderzoek naar de gevolgen voor het milieu had moeten worden gedaan. Verder zijn er onvoldoende parkeerplaatsen in het plan opgenomen, en passen de nieuwe gebouwen niet in de omgeving, aldus de omwonenden. (zaaknummer 200708283/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Limburg van het streekplan "POL-Aanvulling 2006". Het plan maakt de uitbreiding van de winning van kalksteen mogelijk op de winplaats groeve 't Rooth. Het gaat om een gebied van ongeveer 190 bij 300 meter, 3 kilometer ten oosten van Maastricht. Het gebied maakt deel uit van het plateau van Margraten, een natuurgebied van ongeveer 10.000 hectare. Een groot aantal inwoners van Margraten, deels verenigd in de Stichting Verontruste Plateaubewoners, en "Camping Mooi Bemelen B.V." komen tegen de vaststelling in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de uitbreiding niet noodzakelijk, omdat een grotere behoefte aan kalksteen volgens hen niet is aangetoond. Ook zijn zij van mening dat de natuur in het gebied door de uitbreiding wordt aangetast. De Raad van State oordeelde al eerder over het streekplan. Deze uitspraak van 19 oktober 2007 is onder zaaknummer 200605834/1 te vinden op deze site. (zaaknummer 200707595/1)
11.30 uur
van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Schelluinen-West" van de gemeente Giessenlanden. Het plan maakt een nieuw bedrijventerrein mogelijk ten westen van Schelluinen langs de provinciale weg N216. Meerdere inwoners van Schelluinen en de Stichting ter behoud van de leefbaarheid in Giessenlanden zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zien de noodzaak van een nieuw bedrijventerrein niet in en vinden dat het plan in strijd is met het provinciale streekplan. Ook vrezen zij voor geluidsoverlast en voor de gevolgen voor de natuur en de luchtkwaliteit. (zaaknummer 200708244/1)