Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

8.000 luisteraars 3FM hebben gehoor getest op www.oorcheck.nl 40% van de 3FM-testers haalt een minder goede score

HILVERSUM, 7 november - De nieuwe Oorcheck-site van de Nationale Hoorstichting is gisteren overspoeld door luisteraars van 3FM. Bijna 8.000 mensen hebben na de uitzending van Giel Beelen hun gehoor getest op www.oorcheck.nl . De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 28,2 jaar, waarvan 61% man en 39% vrouw.

Van deze groep 3FM-luisteraars heeft 60% een goed gehoor, 36% een minder goed gehoor, 3% een onvoldoende gehoor en 1% een slecht gehoor. Deze score komt redelijk overeen met het gemiddelde van de circa 560.000 mensen, die sinds de start in april 2004 hun gehoor hebben getest. De gemiddelde kwaliteit van het is wel beduidend beter dan van de 3FM-dj s. Daarvan had slechts 1/3 een goed gehoor en 2/3 een verminderd of slecht gehoor. De uitslag werd vanochtend bekend gemaakt in de uitzending van GI:EL.

De uitslag van vandaag betekent trouwens niet dat 40% van de jongeren minder of slecht gehoor heeft. Het wetenschappelijk comité van de EU gaat er vanuit dat circa 5-10% van de jongeren in de risicogroep valt. De Oorcheck trekt echter meer dan gemiddeld mensen die twijfelen aan de kwaliteit van hun gehoor. Deze test is er juist ook voor om deze twijfelaars meer duidelijkheid te geven. Daarnaast blijkt het een belangrijk waarschuwingssignaal te zijn, waardoor mensen acties nemen om hun gehoor te beschermen.

Ongeveer de helft (49%) van de mensen had vooraf goed ingeschat wat hun gehoor zou zijn. Een kwart heeft het onderschat en 27% heeft de kwaliteit van het eigen gehoor overschat. Een pikant detail is dat de mannen in deze 3FM-groep significant beter scoren dan de vrouwen.Als we deze uitslagen vergelijken met onze normale uitslagen dan zien we dat normaalgesproken de man-vrouwverdeling ongeveer gelijk is.