KNHS


Nederlandse endurancepaarden goed door keuring

6 november 2008


In de ochtend van 6 november hebben de paarden van het Nederlandse Enduranceteam de pre-ride inspection voor het wereldkampioenschap goed doorstaan. Na een periode van ruim twee weken acclimatiseren was eindelijk het moment daar waarop de wedstrijd van start kan gaan. Na een sfeervolle openingceremonie op de woensdagavond in het Sultan Mizan Zainal Abidin Stadion werden de paarden in alle vroegte voorbereid.

Op weg naar dit moment heeft de Nederlandse equipe niets aan het toeval overgelaten. De paarden en de ruiters konden zich optimaal voorbereiden op het kampioenschap welke wordt verreden over 160 km. De voorzitter van het evenement YBhg. Dato Seri Dr. Bin Mohd Nor heeft in opdracht van koning SPB YDP Agong Tuanka Mizan, alles gedaan om het evenement tot een groot succes te maken.
Daarvoor werden in de voorgaande jaren een aantal try-outs georganiseerd om de faciliteiten te testen en zonodig bij te stellen. Dit alles heeft geresulteerd in het meest modern geoutilleerde complex ter wereld. Het kampioenschap wordt voor het eerst gehouden onder tropische omstandigheden. Vanuit de gehele wereld zijn in totaal 133 deelnemers gearriveerd.

Voor Nederland starten de ervaren ruiters Yvonne van de Velde en Anita Lamsma, Hun kennis en ervaring dragen hopelijk bij tot een goed resultaat voor de nieuwkomers. Donna Oudshoorn, Jannet Lam en Lisette van Druenen kunnen de ervaring goed gebruiken om aan de finish te komen, aldus Mechteld Gerding, bondscoach van het Nederlandse team. Gerding heeft besloten om Joy Escobar met Van de Velde individueel te laten starten. De andere combinaties zullen Nederland als team vertegenwoordigen.

Het team heeft naast zijn vaste grooms ondersteuning van Dr. Ben Horsmans (team veteriniar), Onno Grund (hoefsmid en zelf ervaren enduranceruiter) en Danielle Laarhoven (fysiotherapeut).

De start van het evenement vindt plaats op vrijdagmiddag 17.30 uur. In tegenstelling tot eerdere kampioenschappen wordt de rit verreden in de Maleisische nacht. Dit alles in verband met de betere omstandigheden van de nacht ten opzicht van de dag. Zaterdag 8 november zal ergens in de ochtend bekend zijn wie na Miguel Villa (winnaar van het WK Aken 2006) zich de komende jaren Wereldkampioen mag noemen. Het Nederlandse team richt zich op het verkrijgen van een teammedaille. Voor het laatst werd in het Ierse Punchestown door het team een bronzen medaille gewonnen tijdens het EK. Ook toen was Anita Lamsma met haar Salomo Djinti lid van het team.

Foto en tekst met dank aan Team Djinti
Op de foto: het Nederlandse team in training op het strandparcours aan de baai van Thailand