Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
Al bij matig overgewicht komt diabetes twee keer zo vaak voor

AMSTERDAM, vrijdag 7 november 2008

Nederlanders met matig overgewicht hebben twee keer zo vaak diabetes als mensen met een normaal gewicht. Daarnaast loopt deze groep 20 tot 60% meer risico op het krijgen van rugaandoeningen, artrose, migraine en andere gezondheidsklachten zoals benauwdheid en piepende ademhaling. Voor mensen met ernstig overgewicht zijn de risico s op gezondheidsaandoeningen nog hoger. Het toevoegen van de Body Mass Index (BMI) aan het huisartsendossier kan een bijdrage leveren aan het vroegtijdig signaleren van verhoogde risico s.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen in een onderzoek onder nieuwe bewoners van de Vinex-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht. Het onderzoek werd verricht door gezondheidswetenschapper en epidemioloog mw. dr. E.A. Molenaar, klinisch epidemioloog prof. dr. D.E. Grobbee, huisarts dr. M.E. Numans en epidemioloog dr. E.J.C. van Ameijden. De onderzoekers zijn verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de eerst- en laatsgenoemde tevens aan de GG&GD Utrecht.

Voor het onderzoek werden de dossiers bestudeerd van 4.825 deelnemers aan het Leidse Rijn Gezondheidsproject , een grootschalig populatieonderzoek in het nieuwe stadsdeel van Utrecht. In dit project worden alle nieuwe bewoners door hun huisarts uitgenodigd voor het maken van een gezondheidsprofiel: een systematische manier om hun gezondheid in kaart te brengen.

Ruim een derde van de nieuwe inwoners had matig overgewicht (BMI 25-30) en 13% was zelfs veel te zwaar (BMI¡Ý30). Mensen met matig overgewicht hadden twee keer zo vaak diabetes en bijna twee keer zo vaak een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Veel te zware mensen hadden zelfs bijna vier keer vaker diabetes en een te hoge bloeddruk. Ook was het risico op psychische klachten zoals depressie en wantrouwen 30 tot 50% hoger bij mensen met ernstig overgewicht dan bij mensen met een normaal gewicht. En dat in een groep met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar.

Volgens de onderzoekers gaat de stijgende trend van overgewicht gepaard met de constatering dat aanzienlijk meer patiënten lijden aan comorbiditeit, ofwel de aanwezigheid van meerdere aandoeningen tegelijk, zowel lichamelijk als psychisch.

Een belangrijk leerpunt van onze studie voor de huisartsenpraktijk is dat een betrekkelijk eenvoudige procedure zoals het vaststellen van de BMI veel informatie oplevert , aldus de onderzoekers. Vaak ontbreekt de BMI in het standaard medisch dossier en wordt een nieuwe patiënt vooral op papier overgenomen van de vorige huisarts. Bij slechts 10% van de volwassenen die niet meededen aan het Leidse Rijn Gezondheidsproject troffen wij de BMI in het dossier van de vorige huisarts aan. Het toevoegen van informatie over de BMI zou een bijdrage kunnen leveren aan het vroegtijdig identificeren van individuen met een verhoogd risico op comorbiditeit.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.