Ingezonden persbericht


SV 2008, nr. 113 inzake verlossing in Leidsche Rijn

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
113 Vragen van de heer drs. B.F.M. Beerlage en mevr. K. Bouazani (ingekomen 6 november 2008)

Inzake verlossing in Leidsche Rijn

In het AD/UN van 6 november 2008 staat dat het nieuwe Mesos ziekenhuis dat gepland is in Leidsche Rijn geen afdeling Verloskunde gaat krijgen.

De PvdA maakt zich al lange tijd zorgen over het achterblijven van de voorzieningen in leidsche Rijn. De geplande voorzieningen voor kinderen en jeugd, zoals voor scholen, kinderopvang en speelvoorzieningen, in Leidsche Rijn zijn in het verleden te laag ingeschat en nu achteraf moet worden ingelopen. Met alle problemen voor jonge gezinnen van dien. Wij vinden dat een jonge wijk waar meer dan 80.000 inwoners komen, een volledig ziekenhuis met afdeling Verloskunde verdient.

Dit brengt ons tot de volgende vragen aan het college:


1. Kent u bovenstaand bericht en klopt het?


2. Klopt het dat als Ziekenhuis Oudenrijn in Kanaleneiland en Overvecht sluit daarmee de inwoners aan de westkant van de stad voor bevallingen in het ziekenhuis zijn aangewezen op ziekenhuizen buiten de stad?


3. Hoeveel langer is de reistijd voor bewoners uit Leidsche Rijn en andere wijken aan de westkant van de stad die willen of moeten bevallen in het ziekenhuis?

Welke regels gelden hiervoor?


4. Bent u met de PvdA van mening dat in een wijk waar meer dan 80.000 mensen komen te wonen zelfs één compleet nieuw ziekenhuis aan de krappe kant is.


5. Bent u met de PvdA van mening dat juist in een jonge wijk als Leidsche Rijn extra voorzieningen nodig zijn en niet minder


6. Vindt u met de PvdA dat juist in een wijk als Leidsche Rijn waar veel jonge gezinnen komen te wonen en veel kinderen geboren worden een nieuw ziekenhuis een afdeling verloskunde moet krijgen?


7. Hoeveel mensen zijn momenteel aangewezen op het bestaande ziekenhuis Oudenrijn in Kanaleneiland en hoeveel mensen maken gebruik van de afdeling verloskunde? Voor welke wijken in en buiten de stad hebben deze ziekenhuizen een functie?


8. Hoeveel mensen zijn straks aangewezen op het nieuwe ziekenhuis in Leidsche Rijn? En voor welke wijken in en buiten de stad heeft het ziekenhuis straks een functie?


9. Bent u bereid om (in overleg met Mesos) maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat in Leidsche Rijn een volledig ziekenhuis wordt gebouwd inclusief een afdeling verloskunde.


---- --