Ingezonden persbericht


Nr. 267

Hilversum, 6 november 2008

EO NOG KRITISCHER OP FINANCIERING MEDISCHE DOCUMENTAIRES

Het Commissariaat van de Media deed dit najaar onderzoek naar de financiering van medische programmaonderdelen bij de Publieke Omroepen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat twee, van de in totaal zes medische documentaires die de EO het afgelopen jaar uitzond, onjuist gefinancierd zijn. De EO was onaangenaam verrast door deze constatering. In beide gevallen werkte de omroep samen met patiëntenverenigingen en was zich er niet van bewust dat deze samenwerking op sommige punten in ging tegen de Mediawet. Om in de toekomst elke vorm van schijn te vermijden blijft de EO voortaan afzien van dergelijke medische specials.

"We hebben te goeder trouw gehandeld. We denken na over hoe we als EO belangrijke medische onderwerpen via televisie bespreekbaar kunnen maken. We willen dan absolute garanties dat de commercie niet betrokken is bij de totstandkoming van het programma. We gaan hier dus nog kritischer op screenen dan voorheen." aldus Peter Beker, programmamanager van de EO.

Aanleiding voor het onderzoek was een artikel in dagblad Trouw dat suggereerde dat twee medische EO-specials betaald werden door fabrikanten van geneesmiddelen. Voor de EO was deze informatie volstrekt nieuw. De EO hecht veel waarde aan onafhankelijkheid en zorgvuldigheid. De omroep besloot dit voorjaar daarom per direct de uitzending van medische specials te stoppen, totdat de constructies nader onderzocht waren door het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat constateert nu dat de twee door Trouw genoemde specials goed gefinancierd zijn, maar dat twee andere specials niet voldeden aan de wettelijke eisen.


---

Noot voor redactie,