Gemeente Rotterdam

Nr. 190
7 november 2008

Groot Rotterdams Groenonderzoek
Rotterdammers geven een ruim voldoende voor stadsparken

Rotterdammers bezoeken de grote en kleine stadsparken gemiddeld 40 keer per jaar en waarderen de parken met een ruim voldoende. Niet-westerse Rotterdammers hebben een voorkeur voor het wijk- of buurtgroen. De autochtone Rotterdammers trekken er ook op uit naar het buitenstedelijk groen zoals de Rottemeren aan de Noordrand en de grienden ten zuiden van de stad. De grote stadsparken zijn favoriet bij iedereen, de hoogste waardering krijgt Het Park met een 7,3; op de voet gevolgd door het Vroesenpark. Tweederde van de Rotterdamse bezoekers is van mening dat het beheer en onderhoud kan verbeteren.

Dit zijn enkele conclusies uit het Groot Groenonderzoek dat is uitgevoerd tijdens het Groenjaar 2008. De resultaten geven aan hoe de Rotterdammer het groen waardeert en beleeft. Wethouder Bolsius: "De uitkomsten gebruiken we om het groen nog verder te verbeteren. Hierdoor zal Rotterdam nog aantrekkelijker worden om in te wonen. Goed onderhouden en mooi groen hoort bij de stad. In de internationale concurrentiestrijd tussen stedelijke regio's speelt de aantrekkelijkheid van de stad en de regio een steeds grotere rol. Goed groen bindt Rotterdammers aan de stad en zorgt dat nieuwkomers kiezen voor Rotterdam".

Samenhang in de buitenruimte
Rotterdam is getalsmatig een groene stad. Van de vier grote steden heeft Rotterdam de meeste vierkante meters groen per inwoner. Rotterdam bouwt de komende jaren ruim 3000 nieuwe woningen per jaar. De aanleg van wijk- en buurtgroen blijft hierbij achter. En ook heeft het bestaande groen veel meer potentie. "We moeten zorgen voor betere toegangsroutes naar het groen en barrières weghalen. En we gaan werken in samenhang in de buitenruimte. Om dit te verbeteren introduceren we een Rotterdamse Stijl en een boomstructuurvisie", aldus Bolsius.

Kwaliteit van buurt- en wijkgroen
Tweederde van de bezoekers vindt dat het beheer en onderhoud van het buurt- en wijkgroen beter kan. Bolsius: "dit buurtgroen moet ook meer gaan aansluiten bij de wensen van de bewoners van de buurten. Op Zuid willen omwonenden het buurtgroen vooral gebruiken als ontmoetingsplek."

Het Groot Groenonderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het onderzoek bestaat uit vier deelonderzoeken: . Onderzoek naar gebruik van groen door het Rotterdamse Centrum voor Onderzoek en Statistiek . Groenbelevingsonderzoek door The SmartAgent Company . Bestaande kwaliteiten van het groen en de historische context door Anja Guinée . Succes- en faalfactoren van stadsparken door Frank de Josselin de Jong

noot voor de redactie/