Gemeente Lansingerland


Regio investeert 200 miljoen euro in schoon water

Samenwerken aan schoon water, dat staat in het Bestuursakkoord Kaderrichtlijn Water Delfland. Op vrijdag 7 november tekenden het Hoogheemraadschap van Delfland, dertien betrokken gemeenten en het stadgewest Haaglanden dit unieke akkoord.

De partijen gaan zich inspannen voor het verbeteren van de leefomgeving, meer waternatuur en betere recreatiemogelijkheden in dit dichtbevolkte deel van Nederland. Zij spreken af dat zij daaraan tot 2015 gezamenlijk 200 miljoen euro willen investeren. Namens de gemeente Lansingerland tekende wethouder Hans de Rijke.

Tot en met 2015 nemen de partijen maatregelen voor een zichtbare verbetering van de waterkwaliteit. Het water moet schoner worden, giftige stoffen mogen niet meer in het water terechtkomen en de leefomgeving voor planten, dieren én mensen moet verbeteren. Daarvoor wordt flink geïnvesteerd in het verbeteren van de riolering en wordt 125 kilometer natuurvriendelijke oever en 15 hectare vispaaiplaats, plekken waar vis zich kan voortplanten, aangelegd. Daarnaast wordt een aantal gemalen vispasseerbaar gemaakt zodat vissen er ongehinderd door heen kunnen.

Schoon en gezond water is een erfgoed om zuinig op te zijn. Dit wordt op Europees niveau erkend. Daarom is de Europese Kaderrichtlijn Water in 2000 in werking getreden. Hierin wordt een duurzaam watersysteem voor ons en toekomstige generaties centraal gesteld. Bovendien gaat de richtlijn uit van gelijkheid. Niet alleen Nederland maar alle EU-landen moeten volgens dezelfde norm maatregelen nemen.

De regionale overheden en de belangengroepen hebben onder regie van het Hoogheemraadschap van Delfland en voorzitterschap van regiobestuurder de heer B. Verkerk, de afgelopen twee jaar intensief samengewerkt. Deze periode was nodig om waterkwaliteitsdoelen en maatregelen voor het beheersgebied van Delfland te formuleren. De ondertekening van het bestuursakkoord onderstreept niet alleen de succesvolle samenwerking, maar is ook een startpunt voor de uitvoering van de maatregelen.

De zorg voor schoon water lijkt zo vanzelfsprekend maar gaat niet vanzelf. Voordat er natuurvriendelijke oevers zijn of vispaaiplaatsen aangelegd kunnen worden, maakt het waterschap tientallen keuzes. Voor het maken van breed gedragen keuzes vaak in samenwerking met de provincie of gemeenten is een democratisch gekozen waterschapsbestuur nodig. Daarom zijn er iedere vier jaar waterschapsverkiezingen, dit jaar in de periode van 13 tot en met 25 november.

Deelnemende partijen: gemeente Delft, gemeente Den Haag, Stadsgewest Haaglanden, gemeente Lansingerland, gemeente Leidschendam-Voorburg, gemeente Maassluis, gemeente Midden-Delfland, gemeente Pijnacker-Nootdorp, gemeente Rotterdam, gemeente Rijswijk, gemeente Schiedam, gemeente Vlaardingen, gemeente Wassenaar, gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland.