Miljoenen Nederlanders krijgen goed nieuws


AMSTERDAM, 20081106 -- Meer dan twintig kranten, nieuwssites, radio- en televisiezenders gaan 7 november veel goed nieuws aanbieden. Deze media nemen allemaal deel aan de Nationale Goed Nieuwsdag waardoor miljoenen Nederlanders vrijdag veel positief nieuws krijgen. Bij de eerste editie vorig jaar deden totaal twaalf landelijke en regionale media mee. Initiatiefnemer Robbert Zoon vraagt media om op deze dag naast het reguliere nieuws, vooral ook aandacht te besteden aan goed nieuws. Doel van deze dag is een evenwichtiger en realistischer nieuwsaanbod.

Ook diverse positieve activiteiten

Dit jaar zullen er ter gelegenheid van de Nationale Goed Nieuwsdag voor het eerst ook diverse positieve activiteiten plaatsvinden in Nederland. Zo kunnen mensen 7 november op Amsterdam Airport Schiphol via het Digitale Meeting Point op Schiphol Plaza goed nieuws sms-en naar een aangegeven nummer. Deze sms-berichten worden dan getoond op dit metersgrote digitale scherm van waar dagelijks tienduizenden mensen passeren. Zo wil de luchthaven mensen stimuleren om hun eigen goede nieuws te delen met anderen, want gedeelde vreugde is dubbele vreugde.

Verder zal in Gouda de Complimentenlijn op straat verschijnen. Doel is om hiermee de positieve dingen in Gouda onder de aandacht te brengen. Iedereen kan een compliment opschrijven en aan de lijn hangen. Alles wordt verzameld en bekend gemaakt aan degenen die de complimenten hebben verdiend. Afgelopen zomer verzamelde dit initiatief onder meer ook veel complimenten in 'probleemwijk' Oosterwei. Ook organiseert het sportveld Almere Buiten Veld, verkozen tot Cruyff Court van het Jaar 2008, op 7 november diverse positieve activiteiten.

Giel opent de dag op radio 3FM

De Nationale Goed Nieuwsdag start op 7 november vanaf 06.00 uur in de radio-uitzending van Giel op 3FM. Verder zal NOS Headlines die dag in haar nieuwsbulletins op 3FM en FunX veel aandacht besteden aan goed nieuws. Ook zullen veel dagbladen en nieuwssites hun lezers die dag meer goed nieuws bieden. Een overzicht van alle media-deelnemers is terug te vinden op Goednieuwsdag.nl.

Het doel van de Nationale Goed Nieuwsdag is een evenwichtiger en realistischer nieuwsaanbod. "Natuurlijk moet hard nieuws altijd worden gebracht, maar inspirerende en positieve gebeurtenissen in de samenleving blijven nu vaak onderbelicht, terwijl die er meer dan genoeg zijn." Een gemiste kans want diverse onderzoeken tonen aan dat veel mensen behoefte hebben aan meer goed nieuws in de media.

Goed nieuws wordt door Zoon omschreven als binnen- en buitenlands nieuws over gebeurtenissen die wél goed gaan en die afwijken in positieve zin. Of de actualiteit belicht van uit een ander perspectief. Serieus nieuws met inhoud, positiefkritisch en oplossingsgericht.

Elke dag goed nieuws

Naast het goede nieuws op deze ene dag, is Zoon nu een samenwerking gestart met persbureau Novum. Gezamelijk zijn ze bezig met de opzet van een aparte Goed Nieuws redactie om media op dagelijkse basis te voorzien van goed nieuwsberichten.





Robbert Zoon