Gemeente Rotterdam

4 november 2008

Jongeren en politici in debat over Europa

Zitten jongeren te wachten op Europa?

Vrijdag 7 november presenteert de Nationale Jeugdraad de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de mening van Nederlandse jongeren over Europa. Naar aanleiding van deze uitkomsten gaan onder andere kandidaat-Europarlementariërs Jacques Monasch (PvdA) en Judith Sargentini (GroenLinks), wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) en Rotterdamse raadsleden met jongeren in debat in de Burgerzaal van het stadhuis. Het debat, genaamd Connecting Europe, vindt plaats in het kader van The European Youth Week en wordt geleid door Steven van Eijck, voorzitter van Your World.

In hoeverre leeft het Europa-gevoel onder jongeren? Hoe belangrijk vinden zij de Europese Unie? En welke (jongeren)problemen moet de EU als eerste aanpakken? Het onderzoek dat de Nationale Jeugdraad onder 400 jongeren hield, geeft antwoord op deze vragen. Wethouder Rik Grashoff treedt namens de gemeente Rotterdam aan de vooravond van Your World, Rotterdam als Europese Jongerenhoofdstad 2009, graag op als gastheer voor de jongeren. Grashoff: "In 2009 draait in Rotterdam alles om jongeren. Daar nemen we nu een voorproefje op. In Europa praten politici veel óver jongeren. In Rotterdam zijn de jongeren zelf aan het woord en spreken we mét hen. Ik denk dat wij, politici, kunnen leren van de praktische en onbevangen blik van jongeren op Europa".

European Youth Week en de Nationale Jeugdraad

Van 2 tot en met 9 november vindt de European Youth Week plaats. In elke lidstaat worden door jongeren verschillende evenementen georganiseerd over Europa. In Nederland organiseert de Jeugdraad Connecting Europe. De Nationale Jeugdraad is de landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en mee beslissen over alles wat voor hen belangrijk is, ook op internationaal niveau. "Connecting Europe biedt een unieke kans voor Europarlementariërs, landelijke en lokale politici om hierover met jongeren in discussie te gaan", aldus Christel de Lange van de Nationale Jeugdraad.

noot voor de redactie/