Tweespalt in Bredase Horeca rond rookbeleid


Ondernemers lijnrecht tegenover elkaar

BREDA, 20081107 -- Gister is er in Breda een Actiegroep Breda Rookvrij opgericht die zich verzet tegen de burgerlijk ongehoorzame collega's die wel roken toestaan in hun bedrijf. St. Red de Kleine Horeca Ondernemers geeft als volgt hierop haar reactie.

Wij kleine horeca-ondernemers betreuren het ten zeerste in de krant te moeten vernemen dat er in Breda een tegenactie betreffende het rookbeleid van start is gegaan. Het gaat hier om een aantal horeca-ondernemers die samen de Actiegroep Breda Rookvrij heeft opgericht', aldus verschillende woordvoeders van St. Red de Kleine Horeca, afdeling Breda.

`Begrip hebben we er enigszins wel voor. Maar wij denken niet dat je door hun manier van communiceren veel goodwill kweekt bij klanten en collega's. Achteraf bekeken is het idee mensen massaal aan te geven bij de VWA misschien nog niet zo gek. De VWA heeft er dan gelijk een hoop vrijwilligers bij en kunnen in de meeste gevallen in Breda van kroeg naar kroeg lopen om te beboeten. De burgerlijk ongehoorzame rookbedrijven komen dan gelijk boven water en er zullen zoveel boetes uitgeschreven worden dat de bodemprocedure eindelijk eens opgestart kan worden. De chaos bij de VWA zal alleen nog maar groter worden, omdat ze de `werkdruk' niet aan kunnen. Er zijn in Nederland al meer steden waar dit soort acties aan de hand zijn"

Van een paar genoemde bedrijven weten we dat ze ook graag weer zouden willen gaan roken in verband met de huidige omzetderving. De reden dat ze dit niet doen kan liggen in het feit dat ze niet tegen de wet in durven gaan of misschien dat andere regels hun dit verbieden?

De tweespalt in de horecawereld is uiteindelijk veroorzaakt door minister Klink zelf. Immers hij heeft de regelgeving zo zwak afgebakend, dat horecaondernemers door alle onduidelijkheid nu rollend met elkaar over straat gaan om hun bedrijven te redden. Uiteindelijk is het niet onze taak om duidelijkheid te scheppen, maar die van de minster! Koninklijke Horeca Nederland laat in hun reactie weten, dat zij niet bekend waren met de Actiegroep. Zij benadrukt echter vast dat ze het betreuren dat dit gebeurt en dat ze vechten om de eenheid in de horeca te bewaren. Ze ondersteunt het initiatief van de collega's in Etten -Leur betreffende de resultaten omtrent het standpunt van het CDA in deze plaats dan ook bijzonder. Dat wat er nu in Breda gebeurt is wel het laatste wat we willen, aldus de stad- en regiovoorzitter. Dhr. Peter Werther benadrukt dat `bij elkaar blijven als eenheid in de horeca bijzonder belangrijk is in deze moeilijke tijden'.
Even rondbellen met collega's leert ons dan ook al snel dat weinig collega's zich aan willen sluiten bij deze nieuwe actiegroep: "Deze praktijken zijn niet meer van deze tijd, het doet denken aan '40-45', is de veel gehoorde reactie.

Nu weten Bredanaars die in een rookvrije omgeving willen uitgaan, gelijk waar ze moeten zijn. Wij wensen de actievoerders succes en de gasten veel drink- en dansplezier.

Voor de rest willen we als St. Red de Kleine Horeca niet te veel tijd en energie stoppen in deze zaak. We hebben dit hard genoeg nodig voor onze eigen acties met name de landelijke Actiedag in Den Haag (Malieveld) op 29 november a.s.





Ingezonden persbericht