Ingezonden persbericht

Persbericht
30 september, 2008
Debuutalbum Klatwerk3, ongehoord Gronings

Groningen- Het noordelijke jazztrio Klatwerk3 presenteert op 7 november hun titelloze debuutalbum in het Groningse cultureel universiteitscentrum De USVA. Het album bevat eigentijdse composities van pianist Boelo Klat, geschreven op gedichten van poëten Jan Glas en Jan Siebo Uffen. Bassist Rico de Jeer en drummer Ancel Klooster vormen verder het trio. De muziek die Boelo Klat voor dit trio schreef is het beste te omschrijven als 'Groninger jazz'. Geïnspireerd door dichters Jan Glas en Jan Siebo Uffen waar Klat eerder mee werkte, schreef hij zijn eigen instrumentale composities op hun bestaand werk. Met Klatwerk3 presenteert de pianist een sfeervol, maar toch ook universele sound en een album met potentie dat verder reikt dan de grenzen van Noord- Nederland.

De Groninger Stadskrant schreef eerder: "De muziek van Boelo Klat is als het Groningse landschap: lange horizonten met veel ruimte tussen de tonen, als de leegte van het Hogeland (.) Maar dan zijn er opeens snelle loopjes, onverwachte toonwisselingen en mooie maar fragmentarische melodieën die herinnering oproepen aan de drukke rokerige nacht in de stad. (.) Als jazz Gronings kan zijn, dan klinkt hij zo."

Pianist en componist Boelo Klat timmert al jaren aan de weg als jazzmuzikant. Hij studeerde in 1987 af in jazz en klassiek aan het Gronings Conservatorium. De pianist nam samen met zangeres Hanneke Kappen twee cd's op : You and the night and the Music (1997) en Kappen & Klat (2004). Begin dit jaar presenteerde hij zijn eerste solo-cd en in april een album met dichter/zanger Jan Glas. Boelo Klat won een aantal muziekprijzen, waaronder de eerste prijs van het Middelsee Jazz Concours in 1990. Bassist Rico de Jeer is geboren en getogen in Appingedam. Na een periode aan de RuG verhuist hij in 1993 van Groningen naar Amsterdam om aan het Hilversums Conservatorium te studeren, waaraan hij in 1998 afstudeert. Hij trekt met verschillende formaties door Europa en Libanon. Sinds 2007 is hij lid van Klatwerk3. Ancel Klooster studeerde slagwerk in Groningen en New York. Naast klassiek en pop speelde hij vooral rhythm & blues, met big bands en in musicals. Recent trad hij op met het Motion Poet project met composities van Vince Mendoza. Einde persbericht