Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Nout Wellink reikt Architectuur Prijs Achterhoek uit op het Gietelinck

Op vrijdag 7 november wordt in de Badkuipenfabriek op Het Gietelinck in Ulft de Architectuur Prijs Achterhoek 2008 uitgereikt. De prijzen - een publieksprijs en een vakjuryprijs - worden uitgereikt door Nout Wellink, president van De Nederlandse Bank en voorzitter van Stichting Architectuur Prijs Achterhoek.

Architectuur Prijs Achterhoek
De Stichting Architectuur Prijs Achterhoek wil door het uitreiken van regionale architectuurprijzen een bijdrage leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in de regio Achterhoek. Daarnaast wil de stichting via de avond van de prijsuitreiking een platform bieden voor het contact tussen de architecten, bouwers, woningcorporaties, toeleveringsbedrijven en de provinciale en regionale bestuurders.

Het Gietelinck
De Badkuipenfabriek in Ulft is een van de zeven bewaarde rijksmonumenten op het terrein van voormalige ijzergieterij DRU. Onder de naam 'Het Gietelinck' wordt dit gebied in samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, Klaassen Vastgoed Ontwikkeling B.V. (KVO), woningcorporatie Wonion en de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi), herontwikkeld. KVO is gebiedsontwikkelaar en ontwikkelt rondom het erfgoed ruim 200 nieuwbouwwoningen. De eerste fase van 29 woningen is inmiddels opgeleverd. Binnenkort wordt er gestart met de verkoop van de tweede fase nieuwbouwwoningen. In het monumentale centrumgebied (de Cité Industrielle) zullen de oude fabrieksgebouwen een nieuwe functie krijgen. Een gedeelte krijgt een woonfunctie, en daarnaast is er ruimte voor ateliers, kantoren en horecavoorzieningen. Wonion realiseert 17 nieuwe grondgebonden woningen in de zuidvleugel van het Beltmancomplex. Deze krijgen architectonisch gezien de uitstraling van het historische gebouw. Daarnaast realiseert Wonion een kantoorfunctie in de noordvleugel van het Beltmancomplex. De watertoren blijft behouden als beeldbepalend element. In de oude SSP-hal realiseert Wonion 36 ruime appartementen. Het is een bijzonder woonproject, recht tegenover het nieuwe cultuurcluster: het voormalige Portierscomplex wordt door BOEi getransformeerd tot Cultuurfabriek DRU. Een multifunctioneel ensemble van culturele voorzieningen, met onder andere: bibliotheek, poppodium en theater, de raadszaal en muziekschool.

De Badkuipenfabriek
De Architectuur Prijs Achterhoek 2008 'Vakjuryprijs en Publieksprijs' zal worden uitgereikt in de oude Badkuipenfabriek van Het Gietelinck. Op de plek waar vroeger badkuipen werden geëmailleerd, realiseert BOEi 16 riante woon/werk lofts. Dit betekent wonen en werken in een monumentaal gebouw met een bijzondere industriële uitstraling. De lofts hebben gebruiksoppervlakten van 140 tot 300 m² en zullen casco worden opgeleverd. Dit levert interessante mogelijkheden voor kopers om geheel naar eigen inzicht wooncomfort te combineren met bijvoorbeeld een kantoor, werkplaats, atelier of praktijk- of hobbyruimte.

Voor meer informatie:
www.hetgietelinck.nl



Ingezonden persbericht