Vrije Universiteit Amsterdam

Agenda-overzicht

Experimentele behandelingen voor het osteosarcoom


* Startdatum07-11-2008


* Tijd13.45


* LocatieAuditorium


* TitelExperimental treatment modalities for osteosarcoma. Preclinical studies on virotherapy, chemotherapy and small molecule therapy


* PlaatsAuditorium


* SprekerH.C.A. Graat


* Promotorprof.dr. G.J.L. Kaspers prof.dr. P.I.J.M. Wuisman (/-)


* OnderdeelVU medisch centrum


* WetenschapsgebiedMedisch


* EvenementtypePromotie

Harm Graat ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek, dat kankerselectief vermenigvuldigend adenovirus osteosarcoomcellen kan doden en osteosarcoomlongmetastasen in muizen kan verminderen. Het osteosarcoom is de meest voorkomende primaire botkanker (d.w.z. kanker ontstaan uit het bot zelf). Deze kankersoort komt voornamelijk voor bij kinderen en jong volwassenen. Een combinatie van verschillende chemotherapeutica en chirurgie heeft er toe geleid dat ongeveer 65% van de patiënten overleeft. Patiënten met uitzaaiingen (voornamelijk in de longen) hebben een veel slechtere prognose, namelijk een overlevingskans van 10-40%. Ondanks verscheidene aanpassingen in de chemotherapiebehandelingsschema's is de overlevingskans de laatste 20 jaar niet verbeterd. Het is evident dat nieuwe therapieën voor het osteosarcoom noodzakelijk zijn.
Graat toont aan dat een kanker-selectief, zichzelf vermenigvuldigend adenovirus, de osteosarcoomcellen kan doden. Door een aanpassing in de bindingsmogelijkheid van het virus of door combinatie met kankerspecifieke `small molecules' kunnen de osteosarcoomcellen nog beter worden gedood. Uiteindelijk is het voor patiënten van groot belang dat longuitzaaiingen worden vernietigd. Om te testen of het kankerselectief vermenigvuldigend adenovirus in staat is osteosarcoom longuitzaaiingen te doden zijn muizen met humane osteosarcoom longuitzaaiingen behandeld met dit virus. Dit leidde tot kleinere en minder longuitzaaiingen. Om dit effect te vergroten is een nieuwe generatie virus ontwikkeld en door testen in muizen bleek dat het nieuwe virus minder wordt weggevangen door normaal weefsel en langer in de bloedbaan circuleert. Graat verwacht dat hierdoor het behandelingseffect van deze virussen zal toenemen. Dit zijn veelbelovende resultaten voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn voor de behandeling van het osteosarcoom.