KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

3-11-2008

De 5.5 meter klasse op de Klassieke Schepenbeurs

De 5.5 meterklasse is vertegenwoordigd met de klassieke 5.5 meter 'Laetitia', NED4, op de Klassieke Schepenbeurs in Enkhuizen. De Klassieke Schepenbeurs wordt van vrijdag 7 tot en met zondag 9 november georganiseerd.

De 5.5 meter klasse is een ontwikkelklasse met een roemruchte
historie, mede door de Olympische status in de jaren 1952 tot en met de Spelen van 1968 in Mexico. De 5.5 meter sloot hiermee het tijdperk van de Olympische deelname van de diverse Meterklassen af. Onder andere de 12, de 8 en de 6 meterklassen gingen de 5.5 meters als Olympiers voor.

Ondanks het verlies van de Olympische status, is de klasse zeer actief gebleven en is groeiende in de diverse landen in Europa. Ook worden nieuwe boten gebouwd. Met name op de Zwitserse meren varen vele 5.5 meters. Ook in de Scandinavische landen, Finland, Duitsland,
Oostenrijk, Italie en in mindere mate Engeland en Frankrijk zijn grote vloten 5.5 meters te vinden. Nederland is nooit een groot 'meterland' geweest, echter de laatste jaren groeit de belangstelling gestaag voor de Meterklassen, onder andere ook voor de 6- en de 8 meters.

De 5.5 meterklasse heeft sinds de vroege jaren 90 een onstuimige groei in ons land doorgemaakt. De Nederlandse 5.5 meters varen hun
wedstrijden in de diverse Europese landen en voornamelijk op de Hollandse Plassen. Het Braassemmermeer is de thuishaven voor een groot deel van de circa 25 boten tellende 5.5 meter vloot en is een graag geziene klasse op bijvoorbeeld de Kaagweek en de Braassem Summer Regatta.

U kunt alles te weten komen over de Nederlandse 5.5 meterklasse op de Klassieke Schepenbeurs van 7 t/m 9 november (geopend van 10.00-18.00 uur) en op de website www.5.5klasse.nl.

Internetadres: www.5.5klasse.nl, www.klassieke-schepen.nl