Tweede Kamer der Staten Generaal

Finale debatspel Derde Kamer

Onder leiding van de ondervoorzitter van de Eerste Kamer, mw prof. dr. Heleen Dupuis, nemen twee scholen in de plenaire zaal van de Eerste Kamer op vrijdag 7 november 2008 het tegen elkaar op in de finale van het debatspel van de Derde Kamer.

Groep 8 van de Polyanderschool uit Dordrecht en groep 8A van de Elimschool uit Nieuwerkerk aan de IJssel gaan de strijd met elkaar aan. Zij worden hierbij geholpen door Eerste Kamerleden Marijke Linthorst(PvdA)en Gert van den Berg (SGP)en Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD).

De twee finalisten zijn op basis van de originaliteit van hun stelling en de beargumentering ervan gekozen uit meer dan 200 inzendingen van basisscholen. De stellingen luiden: "De beer moet verboden worden in het circus" en "straat- en reclameverlichting moet 's nachts beperkt worden".

Drie jaar geleden lanceerden de Eerste- en Tweede Kamer gezamenlijk het lespakket voor leerlingen van de basisschool: de Derde Kamer der Staten-Generaal. Met dit lesprogramma - bestaande uit een leskoffer en een interactieve website www.derdekamer.nl - leren leerlingen wat parlementaire democratie inhoudt, hoe de politiek werkt en welke rol kiezers daarin spelen. Dit jaar zijn meer dan 5000 leskoffertjes door basisscholen aangevraagd.