Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag.

Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl

www.vng.nl

Deze week in VNG Magazine nr. 25 (week 45) vrijdag 7 november 2008


* Paal en perk aan pilspubers

Burgemeesters stellen paal en perk aan het alcoholmisbruik door jongeren. Niet alleen omdat dronken pubers zorgen voor verstoring van de openbare orde, ook omdat gemeenten de zorg hebben voor welzijn en gezondheid van hun inwoners.


* In 2010 geen coffeeshops meer

Hoogleraar criminologie Henk van de Bunt voorspelt het einde van de coffeeshops in 2010. Naakt het einde van het unieke Nederlandse gedogen met een voor- en achterdeurbeleid? De markt criminaliseert, de grensgemeenten zijn de dupe.


* Nationale politie terug op Haagse agenda

Opnieuw dreigt een discussie in de Kamer over de nationale politie. In VNG Magazine een analyse van de problematiek. Liever een sterke, lokaal ingebedde politie, zegt burgemeester Sjaak van der Tak van Westland. Verder een blik op de samenwerking tussen de drie noordelijke regiokorpsen.


* Nederlanders: vieren én herdenken

In bijna elke gemeente is ieder jaar op 4 mei een herdenking. Ongeveer eenderde van de Nederlanders is daar niet van op de hoogte. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.


* Citymarketing, er valt nauwelijks te ontkomen

'Citymarketing moet vast bestanddeel worden van gemeentelijk beleid'. Aldus Erik Braun, pas gepromoveerd op het onderwerp. Steeds meer gemeenten doen het en winnen aan professionaliteit. Maar er is scepsis over het effect van de slogans.


* Sociale dienst: vangnet én trampoline

De sociale dienst was al een sociaal vangnet, maar moet nu ook een trampoline worden. De traditionele rol van uitkeringsverstrekker verandert in een actieve rol om mensen duurzaam perspectief te bieden. Een gesprek met Tof Thissen, voorzitter van Divosa.


* Kabinet houdt vast aan 25 omgevingsdiensten

Het kabinet blijft inzetten op de vorming van 25 omgevingsdiensten. Voorlopig weliswaar zonder verplichting, maar voor gemeenten is deze tegemoetkoming onvoldoende. De VNG trekt zich daarom terug uit de eerder toegezegde intentieverklaring om met het Rijk en de provincies samen te werken aan een kwaliteitsverbetering van vergunningverlening, toezicht en controle op VROM-regelgeving.


* Bezuiniging AWBZ vertraagd, gemeenten blijven bezorgd

Mensen met een lichte beperking mogen volgend jaar enkele maanden wennen aan het verdwijnen van verschillende soorten begeleiding vanuit de AWBZ. Die toezegging deed staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.


* Ter Horst houdt vast aan bezuiniging politie

De tekorten bij de politie zijn voor minister Guusje ter Horst (BZK) geen reden om de aangekondigde bezuiniging van honderd miljoen euro terug te draaien. 'Ze zijn wel een aansporing voor de korpsbeheerders om meer en sneller werk te maken van sterkere onderlinge samenwerking', antwoordt ze op kamervragen over tekorten bij de regiopolitie Brabant Zuid-Oost.


* Wethouders hekelen stijging woonlasten

Het Comité 2011 van onder meer drie (oud-)wethouders verwacht dat de woonlasten volgend jaar fors boven het inflatiepercentage stijgen. De VNG kijkt anders tegen de cijfers aan, maar laat het eindantwoord ook nu weer graag aan het onafhankelijke onderzoeksinstituut COELO.


* VNG Nieuws

* Commissie-Nijpels adviseert over stadsregionale samenwerking
* Handreiking religieus erfgoed

* VNG steunt inventarisatie brandgevaarlijke woningen
* Aanpassing VNG-modelverordening begraafplaatsen
* Gezocht: asbestambassadeur

Het volgende VNG Magazine nr. 26/27 verschijnt op 21 november 2008

(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)

Met vriendelijke groet,
Mirjam van Hoorn
redactieassistente VNG Magazine
t (070) 37 80 586
VNG Magazine/SDU Uitgevers
Postbus 20025
2500 EA Den Haag
m.v.hoorn@sdu.nl
www.sdu.nl
Prinses Margrietplantsoen 88
2595 BR Den Haag
www.vng.nl