Ingezonden persbericht


Geen 'stiekeme' stijging woonlasten in Schiedam

Afgelopen maandag hebben diverse media aandacht besteed aan publicaties van het Comité 2011 over de lastendruk voor burgers. In onder meer een artikel in de Volkskrant wordt ook de gemeente Schiedam genoemd. Uit de berichtgeving werd overigens niet duidelijk of de 2,75 % stijging van de woonlasten voor 2009 die het comité voor de stad noemt als hoog of laag wordt geduid. Het comité spreekt over 'stiekeme verhogingen' en de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën wordt in het artikel opgeroepen om lokale besturen te bewegen om de tarieven matig te laten stijgen.

Wethouder van Financiën Menno Siljee deelt het standpunt van het Comité 2011 dat de kosten voor de burgers niet te veel moeten stijgen, maar vindt kritiek op het Schiedamse beleid onterecht. In een brief aan de gemeenteraad heeft hij een toelichting gegeven over de totstandkoming van de stijgingen van de tarieven voor de gemeente Schiedam. In de brief wordt ook duidelijk dat Schiedam in het overzicht van de gemiddelde woonlasten van alle gemeenten in Nederland gunstig afsteekt tegen veel andere gemeenten in Nederland. Zoals bekend heeft de gemeente Schiedam de stijging van de lasten voor de burger de laatste jaren immers juist zo laag als mogelijk gehouden.

Zo is in de jaren 2007 en 2008 een nullijn voor de stijging van de Onroerend Zaakbelasting aangehouden. Het uitgangspunt voor de andere tarieven is dat deze kostendekkend dienen te zijn en dat de stijging hiervan afhankelijk is.

In de Schiedamse begrotingsrichtlijnen voor 2009 staan de uitgangspunten voor de tarieven voor 2009. Kort weergegeven zijn dit:
. de prijsmutatie van het Bruto Binnenlands Product (BBP) 2009 volgens het Centraal Planbureau (CPB) van 2,75% voor een aantal met name genoemde heffingen. Overigens zijn hierop in de binnenkort te behandelen voorstellen afwijkingen te melden (0-lijn hondenbelasting en havengeld pleziervaartuigen);
. een kostendekkende heffing bij de afvalstoffenheffing en het rioolrecht ;
. voor het woonwagenrecht de maximaal redelijke huurprijs van het Woningwaarderingssysteem (WWS).

De gemiddelde bruto-woonlasten voor meerpersoonshuishoudens in Nederland stegen in 2008 met 2,4%. In de goedkoopste gemeente van Zuid-Holland bedragen de woonlasten nu E 474,00 (Hellevoetsluis) en in de duurste E 982,00 (Wassenaar). De gemiddelde woonlasten in Nederland bedragen in 2008 E 629,00. Schiedam komt uit op E 553,00, wat een 50ste plaats in de COELO-rangorde oplevert (60ste in 2007 en nog lager op de lijst van de jaren daarvoor). N.b. nummer 465 op de lijst heeft de hoogste woonlasten. Schiedam behoort derhalve tot de gemeenten met relatief gunstige woonlasten.

|                                                                         |
|Noot voor de redactie (