Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 7 november 2008

Kenmerk 217

Amsterdam bindt strijd aan met broeikaseffect
Aanleg stadswarmtenet moet CO2-uitstoot van de stad fors terugdringen

Het college van B&W wil één grootschalig stadswarmtenet in Amsterdam realiseren. Door het verbinden en uitbreiden van de huidige drie afzonderlijke netwerken wordt het mogelijk dat zowel nieuwe gebieden als bestaande bouw kunnen worden aangesloten. Stadswarmte levert een grote bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Bovendien levert het een CO2-reductie en energiebesparing van 50% op ten opzichte van het gebruik van een cv-ketel.

Wethouder Maarten van Poelgeest: "Amsterdam wil in 2025 de totale uitstoot van CO2 in de stad met 40% verminderen. De inzet van één stadswarmtenet, waardoor de maximale capaciteit van restwarmte kan worden benut, is essentieel voor het behalen van deze doelstelling."

Woningen op stadsverwarming worden verwarmd met restwarmte dat via een netwerk van warmwaterleidingen in de woningen komt. De woningen hebben dus geen cv-ketel meer. In Amsterdam zijn momenteel bijna 40.000 woningen aangesloten; een groei naar 100.000 is mogelijk en is ook een gemeentelijke doelstelling. Ook in andere grote steden zoals Wenen, Hamburg en Kopenhagen worden grootschalige warmtenetten aangelegd.

De warmte voor het stadswarmtenet wordt geproduceerd in de centrales van Nuon en van het Afvalenergiebedrijf. Deze drie centrales lozen voldoende warmte om de gehele stad van warmte te voorzien. Verbinding van de bronnen verhoogt de robuustheid van het netwerk en de zekerheid van levering. Stadswarmtenetten zijn vooral rendabel in dichtbebouwde, stedelijke gebieden. In de toekomst kunnen nieuwe, duurzame bronnen op het netwerk worden aangesloten, bijvoorbeeld een biomassacentrale of geothermie uit de bodem. Naast warmtelevering zal ook de toenemende koudevraag worden meegenomen.

Voor de gewenste groei van het netwerk is een schaalsprong noodzakelijk. De gemeente wil in samenwerking met de huidige partner Nuon de bestaande groei van het aantal aansluitingen versnellen. Het komende jaar zal de gemeente de ambitie uitwerken door: de warmte- en koudevraag per gebied te inventariseren en plannen te maken voor de aanleg van het fysieke netwerk én de samenwerking met Nuon. Ondermeer zal de openstelling van het net voor derden worden onderzocht. Naast warmtelevering zal ook de toenemende koudevraag bij woningen en bedrijven worden meegenomen. Deze plannen zullen ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Pb-217