Ingezonden persbericht


Communicatie

Stadhuis, Bogaardplein 15
Postbus 5305, 2280 HH RIJSWIJK
Telefoon (070) 326 18 90 | 18 89
Fax (070) 326 12 10
stadhuis@rijswijk.nl
www.rijswijk.nl

Gemeente Rijswijk overweegt vernieuwende onderwijscombinatie

|          |                               |datum   |07 november 2008               |
|          |                               |nummer  |08.0611                        |
Het college van Rijswijk denkt erover om een beroepskolom van vmbo en mbo samen te brengen in het gebouw van de Haagse Hogeschool aan de Lange Kleiweg. Dit zou het mogelijk maken om het mavo, havo en vwo onderwijs in Rijswijk categoraal te huisvesten op de Karmozijnstraat en de Van Vredenburchweg. Volgens het college zou deze combinatie een aantrekkelijke en toekomstbestendige invulling vormen voor het onderwijsaanbod in Rijswijk.

Minder voortijdig schoolverlaters
Een beroepskolom van vmbo en mbo op één locatie maakt het voor leerlingen aanzienlijk gemakkelijker om over te stappen van het ene naar het andere opleidingsniveau. Dit kan het aantal voortijdig schoolverlaters aanzienlijk terugbrengen. Door de combinatie met voorzieningen voor een categorale mavo, havo en vwo aan de Karmozijnstraat en de Van Vredenburchweg zou bovendien een breed spectrum aan voorzieningen voor voortgezet onderwijs ontstaan, met mogelijk een flinke aantrekkingskracht voor Rijswijkse leerlingen. "Vanuit onderwijskundig perspectief is dit wat het college betreft dan ook een erg aantrekkelijk scenario", aldus wethouder Bolte, die de portefeuille Onderwijs beheert.

Breed constructief overleg
Met het idee wil de gemeente een constructieve bijdrage leveren aan het overleg over een toekomstbestendige inrichting van het voortgezet onderwijs in Rijswijk en de regio. In 2007 kwam een convenant tot stand tussen de gemeente en het schoolbestuur van Lucas Onderwijs, waarin afspraken waren vastgelegd over het verhuizen van het IMC naar de locatie aan de Lange Kleiweg. Kort na ondertekening van dit convenant gaf Lucas Onderwijs echter aan alternatieve scenario's te willen onderzoeken, omdat de omstandigheden volgens het schoolbestuur sindsdien substantieel zijn gewijzigd. Sindsdien zijn beide partijen constructief en openhartig met elkaar in gesprek over alternatieven.

Omdat tijdens deze zoektocht bleek dat eventuele alternatieve scenario's ook effect kunnen hebben op de toekomst van de Atlas Onderwijsgroep, werd ook het schoolbestuur van VO Haaglanden bij dit overleg uitgenodigd. Daarmee waren de beide brede onderwijsinstellingen in Rijswijk vertegenwoordigd.

Belang van de leerling voorop
"Het scenario dat we nu voorstellen lijkt een financieel haalbaar alternatief, waarbij de kwaliteit van het onderwijs - en daarmee het belang van de leerling - voorop staat", aldus Bolte. "Tegelijkertijd beseft het college dat dit voorstel alleen kans van slagen heeft als zowel VO Haaglanden als Lucas Onderwijs bereid zijn om gezamenlijk te onderzoeken in hoeverre het voorgestelde scenario ook daadwerkelijk haalbaar is."

De gemeente en de schoolbesturen zetten hun overleg dan ook voort. De partijen streven ernaar om voor het eind van het jaar overeenstemming te bereiken op hoofdlijnen. Zolang die overeenstemming er niet is blijft het convenant tussen de gemeente en Lucas Onderwijs gehandhaafd.