Gemeente Lansingerland


Zorgen maar ook kansen voor het nieuwe Lansingerland kredietcrisis

Er zijn zorgen maar ook vele goede kansen voor de toekomst. Dat is de optimistische maar ook realistische conclusie die alle politieke partijen in de gemeenteraad van Lansingerland trekken bij de vaststelling van de gemeentebegroting 2009.

De kredietcrisis gaat ook aan Lansingerland niet voor bij dus het is volgens zowel de oppositiepartijen Leefbaar 3B en Partij tot Behoud van Huis de Haas als de coalitiepartners CDA, VVD, PvdA en Christen Unie in deze nieuwe gemeente zaak om de begroting, die er voor 2009 nog robuust en degelijk uit ziet, ook voor de jaren daarna zo te houden. En dit zonder extra lastenverhoging voor de burgers en het bedrijfsleven.

Lansingerland loopt door de kredietcrisis bijzondere risico's omdat zij als Vinex gemeente de komende jaren nog 10000 nieuwe woningen moet bouwen. Een "winstwaarschuwing" is op zijn plaats. Stagnering van deze nieuwbouw als gevolg van de crisis door uitval of verandering van vraag van potentiële kopers trekken een extra wissel op de financiële huishouding van de gemeente wanneer deze woningen niet volgens planning worden gebouwd. Dan dreigen grote renteverliezen in het grondbedrijf en minder inkomsten uit het gemeentefonds omdat de gemeente minder snel groeit als oorspronkelijk beoogd. Daarmee komt de opbouw van nieuwe, noodzakelijke voorzieningen in de knel. Een behoedzaam uitgavenpatroon en een realistisch investeringsprogramma blijven dus noodzakelijk.

Alle raadsfracties willen op korte termijn nader van gedachten wisselen over de vraag hoe zij, door snel op deze veranderingen in te spelen, met deze kansen en bedreigingen om moeten gaan. Zo kan er snel ingespeeld gaan worden op nieuwe woonvragen van (jonge) starters op de woningmarkt door het bouwen van betaalbare koopwoningen met een prijs tot EUR 130.000 en van senioren die nieuwe vormen van groeps- en geclusterd wonen gebouwd willen zien. Dit met het oog op het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarvoor moeten concrete programma's ontwikkeld worden.

Bovendien is het goed om tegelijk de knelpunten die er zijn tav het subsidieplafond van de huisvesting van het (primair) onderwijs nog eens goed onder de loep te nemen.

In samenspraak met het college komt er een raadsdebat waarin deze zorgen, risico's en, vooral ook, kansen voor de toekomst centraal staan en er ook gezamenlijk gezocht wordt naar oplossingsstrategieën dicht bij huis. De datum voor dit debat moet nog worden bepaald. Door creatief, realistisch en eensgezind met de door de kredietcrisis veroorzaakte problemen aan de gang te gaan, denken alle fracties in de raad van Lansingerland de stevige basis die in korte tijd onder deze nieuwe herindelingsgemeente is gelegd, toch te kunnen versterken.

Leefbaar 3B, Kees Heugens

Partij tot Behoud van Huis de Haas, Pedro de Haas

CDA, Nelleke Bouman

VVD, Laurine Bonnewits

Christen Unie, André Nieuwlaat

PvdA, Gerard Bovens

Bron: persbericht gemeenteraad Lansingerland 7-11-2008