Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 7 november 2008

Natuurwerkdag weer geslaagd in het Ilperveld

De natuurwerkdag van afgelopen zaterdag 1 november was een groot succes. Vooral door het enthousiasme van de deelnemers. In totaal hebben er 40 mensen gewerkt. Dit jaar was extra bijzonder voor het Bezoekerscentrum omdat de Rietput was uitgeroepen tot een 'sterlocatie'. Er waren twee bekende filmsterren aanwezig. Dajo Hogenweg, een acteur uit de kinderserie "de Daltons". En Frank Lammers een acteur die onder andere in "Zwartboek" heeft meegespeeld. Beide sterren hebben zich in de natuur van hun beste kant laten zien, er is hard gewerkt door iedereen!

De werkzaamheden bestonden uit harken van maaisel en boomopslag verwijderen en ter plekke verwerken in een pad. Over dit pad zal in de toekomst een kraan gaan rijden om een slootje te kunnen graven. Zo zal een waardevolle plek met riet- en vleeskleurige orchis, maar ook andere plantensoorten, kunnen worden afgescheiden van de rest van het perceel wat al helemaal bos is geworden. Na de inrichting van het perceel kunnen we dan vee uitzetten die door trapgaten van de hoeven een gunstige biotoop kunnen vormen voor behoud en uitbreiding van de orchideeën.

Al met al was het een leuke en vooral productieve dag die werd afgesloten met een drankje in het bezoekerscentrum. En als mooi aandenken kreeg iedereen een houten onderzetter uit het Ilperveld, gesigneerd met het logo.

Landschap Noord-Holland heeft in de gehele provincie dit jaar weer een record aantal deelnemers op de Natuurwerkdag mogen ontvangen. Tot nu toe werden er 1443 deelnemers geteld en nog niet alle cijfers zijn binnen. Ook wat betreft het totaal aantal locaties heeft Noord-Holland het totaal van vorig jaar geëvenaard; dat wil zeggen 45 locaties. Hiermee is Landschap Noord-Holland voor de derde keer op rij koploper in Nederland. Landelijke zijn er ongeveer 11.000 deelnemers aan de Natuurwerkdag geteld, ongeveer evenveel als vorig jaar.

Ondanks dat er veel werk is verzet, valt er nog veel meer te doen bij de Rietput in het Ilperveld. Het is mogelijk voor allerlei groepen om mee te helpen om dit bijzondere eilandje in volle glorie te herstellen. Dus kom met je bedrijf, je school of vriendengroep en maak een heerlijke actieve dag buiten mee! Voor meer informatie bel met Landschap Noord-Holland telefoon 088-0064455.