Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeenteraadsfractie Capelle aan den IJssel

PERSBERICHT

7 NOVEMBER 2008

SGP Capelle keurt verkapt subsidieverzoek theater af

De SGP-fractie van Capelle aan den IJssel is het zat dat er vrijwel jaarlijks extra geld naar het Isalatheater moet. Volgens SGP-woordvoerder Mulder heeft het Isalatheater het deze keer wel heel slim aangepakt door de kosten van het onderhoud af te wentelen op de gemeente. De SGP prikt echter door deze constructie heen en stemt tegen het voorstel van het College om extra geld te voteren voor de voorziening Groot Onderhoud van het theater.

Het theater heeft, zoals het College ook zelf opmerkt in de toelichting op deze post, te weinig geld gereserveerd voor het groot onderhoud aan het gebouw. Die verplichting voor het Isala om geld te reserveren maakt gewoon onderdeel uit van het juridische contract (akte van vruchtgebruik). De SGP is daarom niet van plan om daar de gemeente voor op te laten draaien. Zij dient dan ook bij de komende begrotingsbehandeling een amendement in om het geld voor dit onderhoud niet aan het theater te verstrekken maar te benutten voor de voorgenomen investeringen in de nieuwbouw van scholen.

Raadslid Peter Mulder: "Elk jaar zegt het college en de gemeenteraad dat het de laatste keer is dat er extra geld naar het theater gaat. Nu hebben we de subsidie al een aantal malen verhoogd, leningen kwijtgescholden en extra kosten voor rekening van de gemeente gemaakt. Het theater maakt voor een appel en een ei gebruik van het gebouw. Als wij onze bezwaren tegen het theater van tien jaar geleden teruglezen, blijkt dat zelfs ons meest zwartgallige scenario realiteit is geworden: elk jaar is er weer reden om extra geld in het theater te steken. Er is hier sprake van een financieel debacle van jewelste".

Aan het begin van deze raadsperiode is duidelijk afgesproken dat de schuld van het Isalatheater aan de gemeente zou worden kwijtgescholden en dat er daarnaast deze periode geen cent meer naar het Isala zou gaan. De SGP-fractie wil de gemeenteraad aan die afspraak binden. De door Leefbaar Capelle ingediende motie om akkoord te gaan met de kosten voor onderhoud onder de voorwaarde dat vóór het einde van het jaar een huurovereenkomst met Isala wordt gesloten, gaat de SGP-fractie niet ver genoeg. Mulder: "Daarmee verkwanselen we de geldelijke vruchten die het theater tien jaar heeft geplukt uit de akte van vruchtgebruik (meer dan E3 miljoen)".

De frustratie is bij de SGP inmiddels zo hoog opgelopen dat zij ook de motie van de ChristenUnie zal steunen waarin gevraagd wordt om een raadsenquête naar de besluitvorming over de verschillende financiële injecties in het Isalatheater.

Meer informatie: dr. M.W. van Buuren (persvoorlichter): 010-4082635 / 06-23526904

---- --