Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / MEDIA RELEASE

Aansluiting met kop

Chengdu, 7 November 2008

Op het circuit van Chengdu heeft A1 Team Nederland met hun twee nieuwe coureurs vandaag de eerste vrije trainingen afgewerkt. Nadat Dennis Retera in de Rookie sessie het spits had afgebeten, was het in de middag Robert Doornbos die tijdens een incidentrijke eerste vrije training een vijfde tijd liet noteren.

's Ochtends was Dennis Retera tijdens zijn allereerste rondes met de 600 pk sterke Powered by Ferrari auto als 12e geëindigd in de Rookie test, met een snelste ronde van 1'18.826. India, dat speciale dispensatie had gekregen om aan de Rookie test mee te doen met Karthikeyan was het snelste, maar Nicolas Prost was namens Frankrijk de snelste echte Rookie met een tijd van 1'16.722.

Robert Doornbos kon vanmiddag voor het eerst het Chengdu International Circuit op voor zijn allereerste A1GP training. De sessie werd gekenmerkt door een aantal rode vlagen, onder meer na spins van Maleisië en China, waar Ho-Pin Tung achter het stuur zit. In het begin van de sessie was Frankrijk het snelste, maar na de eerste herstart van de training pakte regerend kampioen Zwitserland de kop, om deze vervolgens niet meer af te staan. Doornbos wist de aansluiting met de kop goed te houden, hij eindigde met een tijd van 1'16.558 als vijfde op twee tiende van Zwitserland, een plek voor Marco Andretti van A1 Team USA.

Robert Doornbos "We hadden niet de juiste versnellingsbakverhoudingen vandaag. Ondanks dat waren we slechts twee tienden langzamer dan Neel Jani. De top vijf zit ontzettend dicht bij elkaar maar nu kan ik de data van de ronde van Jani bekijken en zien waar hij de twee tienden voorsprong gepakt heeft. Het was mijn eerste keer in de bolide tijdens een officieel weekend, met uitzondering van de shakedown op Snetterton. Maar het is echt cool om uit te komen voor je land!. Ik denk dat het een fysiek zware race gaat worden. Het circuit is erg hobbelig en dat kost veel energie. Mocht ik een podiumplaats halen op zondag dan betekend dat dat ik een van de fitste coureurs ben, en als ik niet op het podium sta dan behoor ik niet bij de fittere van het stel".

Dennis Retera:"Ik heb genoten van deze ervaring. Het team was gelukkig tevreden en ik kan daarom ook in Sepang rijden, de grip is iets ongelofelijks en veel meer dan wat ik gewent ben, m'n nekspieren weten waar ze aan toe zijn en over twee weken zullen ze sterker zijn. Dat is precies waar het allemaal om gaat, leren, ervaren en sterker worden. Het is heerlijk om met zulke professionele mensen te werken, ze coachen me geweldig. Nu ga ik met grote belangstelling de verrichtingen van Robert volgen want er is nog veel meer te leren, super dat deze gelegenheid bestaat in de racerij. Ook kan ik de Chinese gasten van Antonov Plc. dit weekend begeleiden, maak ik me nog een beetje nuttig want niets doen hou ik niet zo van."

Jan Lammers:"Alles loopt lekker, Dennis Retera heeft z'n Rookie test met succes afgelegd, ook in Sepang zal hij daarom van de partij zijn. Nu had hij niemand minder dan Robert Doornbos als z'n coach en starks zal Jeroen Bleekemolen hem weer verder proberen te helpen. De Rookie stoel is goed voor rijders om zichzelf een beetje onder het spotlicht te zetten en tegelijkertijd ervaring op te doen. Hij deed precies wat er van hem verwacht werd, hard genoeg rijden om de data feedback te kunnen gebruiken en voorzichtig genoeg om alles heel te houden. Een volwassen aanpak van een jonge vent. Robert Doornbos mag nu op zijn beurt z'n debuut gaan maken en ik twijfel er geen moment aan dat geod zal gaan. Al met al ben ik dolgelukkig met onze rijdersbezetting dit jaar, Robert en Jeroen zijn goeie kerels om mee te werken, mogen we trots op zijn! Kijk, geniet, moedig ons we kunnen alle support gebruiken.

Tijdens dit weekend is er voor een aantal teams extra tijd op de baan ingeruimd, daar nog niet eerder konden testen met de nieuwe A1GP auto. Zo krijgen onder meer Groot Brittannië en Mexico, die in Zandvoort nog ontbraken, in totaal zo'n twee uur extra, David Garza kon in de vrije training ondanks het feit dat zijn auto nog niet klaar was toch naar buiten, zij het in de auto van A1 Team Zwitserland.

Morgen is er nog een laatste vrije training, in de middag is de officiële kwalificatie. Die zal weer plaatsvinden volgens de gebruikelijke manier, met vier sessies van ieder 10 minuten waarbij er één vliegende ronde gereden mag worden. De eerste twee sessies bepalen de startopstelling voor de Sprintrace, de laatste twee die voor de Hoofdrace.

RTLGP zend zowel de kwalificatie als de Hoofdrace live uit dit weekend op RTL7. De uitzendingen begint op zaterdag om 07.00 uur met een herhaling om 12.15 uur. Zondag begint de uitzending om 06.45 met pre-show gevolgd door een integraal verslag van de Sprintrace.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar press@A1teamned.com

Bezoek voor rechtenvrij beeldmateriaal www.A1teamnedfoto.nl

A1 Team Netherlands
Katwijkerbroek 30
2223 XP Katwijk,
The Netherlands
T: +31(0)71 4017183
F: +31(0)71 4019170
E: press@A1teamned.com
I: www.A1teamned.com