Oranjewoud


Succesvolle pilot sanering met biologische afbraak

De combinatie Oranjewoud/HMVT startte in februari 2008 met de sanering van het terrein van de voormalige munitiefabriek `de Kruithoorn' in Den Bosch. De locatie is op vier plekken ernstig vervuild met gechloreerde koolwaterstoffen. De pilot sanering waarbij onder meer gebruik is gemaakt van biologische afbraak, laat positieve resultaten zien.

Dit voorjaar haalde Remediation Management (RM) het prestatiecontract binnen voor de bodemsanering. Eén van de vier vervuilde `spots' wordt als pilot gebruikt om de effectiviteit van in-situ technieken te bewijzen. Een in-situ sanering verwijdert bodem- en restverontreinigingen ter plekke. Grond afgraven is hierdoor niet nodig.

Bacteriën
Een groot deel van de vervuiling is `weggebrand' door middel van chemische oxidatie. Om de laatste resten op te ruimen, zette Oranjewoud de door HMVT ontwikkelde ENNA-techniek in. Bij deze innovatieve methode worden voedingsstoffen in de grond geïnjecteerd zodat bacteriën de kans krijgen om de laatste resten verontreiniging af te breken.

Metingen hebben aangetoond dat de afbraak sterk op gang is gekomen. De komende tijd zal RM het proces nauwlettend volgen. Mocht de pilot een vervolg krijgen, dan kan de sanering in 2015 worden afgerond.

Meer informatie:
Herman-Jan Kuyper, telefoon (0162) 48 72 54
Klaas de Jong, telefoon (0318) 62 46 24