Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders over Congo-top in Nairobi


07 nov 2008 | Minister Koenders verwelkomt de uitkomst van de top in Nairobi als een stap voorwaarts, maar deze moet zich nu wel snel op de grond bewijzen.

'Het is belangrijk dat de regio eindelijk gezamenlijk meer verantwoordelijkheid neemt, maar ik ben er nog niet gerust op dat het per direct een einde maakt aan de schrikbarende toestand in Oost Congo', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) na een gesprek met Ban Ki-moon.

Vrijdag nam de minister, als co-voorzitter van de vriendengroep van de Grote Meren Conferentie (ICGLR), deel aan de top van regionale staatshoofden, waar de zorgelijke situatie in Oost Congo op de agenda stond. De presidenten Kabila (Congo) en Kagame (Rwanda) spraken met elkaar en met andere Afrikaanse leiders over de escalatie van het geweld in Oost -Congo, aan de grens met Rwanda. Naast Ban Ki-Moon, de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, waren ook hoge vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en de Europese Unie aanwezig.

De top neemt meer regionale verantwoordelijkheid voor een staakt het vuren, een humanitaire corridor, implementatie van het Nairobi Communiqué en meldt dat landen in de regio zelf zo nodig vredestroepen naar oost Congo zullen sturen. 'Dat is positief' aldus minister Koenders die tijdens de top onder andere gesproken met vertegenwoordigers van Rwanda, Burundi, Uganda, de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en de Europese Unie. De belangrijkste onderwerpen waren het herstel van het vredesproces en de slechte humanitaire situatie. Het geweld is de afgelopen dagen toegenomen met veel slachtoffers en vluchtelingen tot gevolg. Koenders pleit voor snelle humanitaire hulp aan de bevolking. 'Terwijl wij praten over een politieke oplossing van het conflict, mogen we de slachtoffers niet in de steek laten', aldus Koenders, vanuit Nairobi.

De minister heeft nog vier miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen in de regio, en heeft rechtstreeks contact gehad met Nederlandse hulpverleners in de regio en besproken hoe de hulp sneller ter plekke kan komen. 'Op verzoek zal Nederland bezien of we MONUC snel kunnen helpen versterken door troepentransport van MONUC naar de
Kivu's te financieren' aldus Koenders.

De top heeft tot doel het regionale vredesproces weer op de rails te krijgen. De regio is al jaren instabiel maar de afgelopen dagen is het geweld geëscaleerd. Het Congolese regeringsleger en het rebellenleger van Nkunda hebben hevig gevochten. In zijn gesprek met de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken heeft minister Koenders de vermeende betrokkenheid van Rwanda bij het rebellenleger van Nkunda opgebracht. 'Rwanda moet in elk geval alles in het werk zetten om te zorgen dat generaal Nkunda de geweldadigheden onmiddellijk stopt'.

Later deze maand zal minister Koenders Rwanda bezoeken, waarbij de situatie in de regio en de Nederlandse hulp aan Rwanda centraal zullen staan. Koenders: 'Een werkelijke oplossing van het conflict ligt niet alleen in Rwanda, maar vooral in de Democratische Republiek Congo (DRC). President Kabila zal de discipline van zijn leger moeten herstellen en daarnaast een oplossing moeten vinden aan de onderhandelingstafel. Ook moet hij zich inzetten om de mensenrechtenschendingen en de geweldadigheden tegen vrouwen door het Congolese leger onmiddelijk te beëindigen'.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Ontwikkelings-relatie met DR Congo

* Ontwikkelings-relatie met Rwanda