Ministerie van Buitenlandse Zaken

VN intensiveert op initiatief Nederland en België bestrijding geweld tegen vrouwen

07 nov 2008 | Op initiatief van Nederland en België nam de Derde Commissie van de Verenigde Naties gisteren unaniem een resolutie aan die de VN-lidstaten oproept de strijd tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen te intensiveren en daders te bestraffen.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is trots op dit resultaat: `We hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om geweld tegen vrouwen op de VN-agenda te houden, en dit jaar opnieuw met succes'.

`Geweld tegen vrouwen is een weerzinwekkend fenomeen dat nog veel te vaak voorkomt. Dit geeft de internationale gemeenschap nieuwe instrumenten in handen om wreedheden aan te pakken als de steniging van een 13-jarig meisje in Somalië eerder deze week, aldus Verhagen. `De resolutie onderstreept nog eens dat tradities en gewoonten nooit een excuus kunnen zijn om geweld tegen vrouwen te tolereren'.

Bestrijding van geweld tegen vrouwen is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse mensenrechtenbeleid. De resolutie maakt duidelijk dat berechting van daders essentieel is om wereldwijd een einde te maken aan alle vormen van geweld tegen vrouwen, zoals huiselijk geweld, genitale verminking, eerwraak en vrouwenhandel.

De Algemene Vergadering van de VN zal de resolutie in december bekrachtigen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde dossiers

* Nederlands Mensenrechtenbeleid

Zie ook

* VN campagne 'UNite to end violence against women' Externe link